Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Protestarii de la Finanţe ameninţă că blochează salariile bugetarilor. În minister, venitul mediu e 6.000 de lei, iar şefii au şi aproape 17.000 de lei

Protest spontan la Ministerul de Finanțe şi în agenţiile din ţară. Mii de angajaţi au ieşit din birouri şi refuză să mai muncească. Nu sunt de acord cu ordonanţa scrisă chiar la Finanţe, care prevede tăieri salariale şi restructurări la stat. Oamenii sunt revoltaţi că ar urma să piardă bani, tichete de vacanţă, dar şi funcţiile de conducere. Mâine vor fi proteste şi la Trezorierie. Asta înseamnă că plata salariilor bugetarilor ar putea fi blocată până miercuri. 

de Florentina Lazăr

la 10.08.2023 , 19:37

"Vrem salarii!", strigă protestatarii. "Atenţionăm Guvernul că e posibil să intre într-un blocaj financiar foarte puternic", spune Vasile Marica, liderul sindicatului Sed Lex. Ca o ironie, angajaţii din instituţia care scrie ordonanţa pentru tăieri au ieşit la un protest spontan, nemulţumiţi de planul de austeritate.

Protest al angajaţilor la Ministerul Finanţelor 

"Peste 200 de angajaţi protestează chiar la această oră în interiorul Ministerului de Finanţe. Negocierile se poartă în spatele uşilor închise. Presa nu are acces. Uşile, la această oră, sunt blocate", transmite Florentina Lazăr, reporter Observator.

Vezi și

Sindicatul susține că veniturile angajaţilor vor scădea cu 700 de lei lunar după reformă. În plus, măsurile vor duce şi la desfiinţarea unor locuri de muncă. Bugetarii nu vor mai primi vouchere de vacanţă şi nici indemnizaţii de hrană, dacă salariul lor depăşeşte 6.000 de lei net. 

Pe acelaşi subiect

Care sunt nemulţumirile protestatarilor

"A venit acum bomboana de pe colivă cu această ordonanță. Reorganizarea ce ar însemna? Desfiiinţarea birourilor. Dânşii cum vor să facă e cam aşa, cumulăm două funcţii şef birou şi şeful decide cine rămâne. Vom câştiga în instanţă", declară Vasile Marica, liderul sindicatului Sed Lex.

După aproape două ore de scandări pe holurile de la Finanţe, ministrul a ieșit să discute cu angajaţii. O directoare și-a dat demisia chiar în faţa lui Boloş. I-a spus că preferă să vândă ziare decât să mai lucreze după tăieri. Ministrul i-a sugerat însă să aştepte varianta finală a textului ordonanţei. Pe masa lui Boloş ar mai fi sute de demisii. 

Guvernul a aflat cu întârziere de protest

Vestea că angajaţii de la Finanţe protestează a ajuns cu întârziere la Guvern. "Eu am să încerc să îl privesc la televizor, din relatările dumneavoastră şi ale colegilor dumneavoastră. Nu am cunoştinţă despre acest protest", spune Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Protestul se va extinde mâine şi la Trezorierie, iar asta ar putea afecta toţi bugetarii. 

Ce salarii sunt la Ministerul Finanţelor

La Finanţe, salariul mediu lunar este de 6.000 lei. Însă poate ajunge şi la 17.000 de lei pentru directorii generali şi şefii de servicii. Proiectul va fi aprobat într-o lună, iar măsurile vor intra în vigoare din octombrie. Sindicaliştii spun că manifestaţiile se vor extinde în toată ţara din 22 august. 

Florentina Lazăr Like

În Guvern se iau cele mai importante decizii pentru noi, românii. Se majorează sau scad pensiile și salariile, se măresc taxele și impozitele, se fac sau se mimează reforme.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » Protestarii de la Finanţe ameninţă că blochează salariile bugetarilor. În minister, venitul mediu e 6.000 de lei, iar şefii au şi aproape 17.000 de lei