Peste 20 de mii de oameni au participat la protestul din 10 august din Piața Victoriei
Peste 20 de mii de persoane au participat la protestul din 10 august din Piața Victoriei din București, la un an de la manifestația soldată cu violențe. Protestul s-a încheiat fără incidente majore. Manifestații au fost organizate și în alte orașe din România.
Peste 20 de mii de persoane au participat la protestul din 10 august din Piața Victoriei din București, la un an de la manifestația soldată cu violențe. Protestul s-a încheiat fără incidente majore. Manifestații au fost organizate și în alte orașe din România.
Ora 23.30: La finalul protestului, Ministrul de Interne Mihai Fifor a mulțumit protestatarilor, într-un mesaj pe Facebook.
”Mulțumesc, în numele Ministerului Afacerilor Interne, tuturor cetatenilor care astăzi au participat la proteste într-un mod atât de civilizat și de pașnic. Ați sancționat atât tentativele de instigare la violență, cât și pe cele de politizare a evenimentului, așa încât am asistat, cu toții, la un act democratic sănătos și fără incidente”, a scris Mihai Fifor.
Ora 23.15: La o oră după încheierea protestului, câteva sute de persoane continuă să protesteze în fața Guvernului. Nu s-au înregistrat însă incidente.
Ora 22.45: După finalul protestului, pianistul Davide Martello a continuat concertul în Piața Victoriei. El a invitat și protestatari să cânte la pianul său.
Ora 22.15: Organizatorii anunță prin megafon că protestul a luat sfârșit.
Ora 22:10: Protestatarii au început să părăsească Piața Victoriei. Estimările arată că în prezent sunt circa 15 mii de oameni.
Ora 21.44: Conform estimărilor, în Piața Victoriei sunt 22 de mii de persoane.
Ora 21.33: Ambulanța a intervenit la protest, pentru a prelua o manifestantă. Femeia, de aproximativ 60 de ani, a primit primul ajutor după ce i s-a făcut rău și ar fi leșinat.
Ora 21.20: La protest e și o proiecție laser: pe clădirea Guvernului au apărut mesajele ”10 august” și ”analfabeta”.
Ora 21.10: Un grup de manifestanți a împins din nou gardurile de protecție din fața cordonului de jandarmi. Au reușit să împingă cordonul de jandarmi până la trotuar, ocupând astfel integral drumul din fața clădirii Guvernului.
Ora 21.00: Protestatarii au aprins luminile telefoanelor mobile, conform tradiției manifestațiilor antiguvernamentale din Piața Victoriei.
Ora 20:48: Mai mulți protestatari încearcă să mute gardul de protecție pentru a se apropia de Guvern. Mai mulți jandarmi au intervenit pentru a-i împiedica. Protestatarii au reușit însă să treacă și au blocat și acest sector de bulevard.
Ora 20.30: Conform unei estimări actualizate, 15 mii de oameni sunt în Piața Victoriei.
Ora 19:55: La manifestație au fost văzuți Rareș Bogdan, Matei Dobrovie și alți membri ai PNL. În mulțime a fost observat și Mihail Neamțu.
Ora 19.45: În Piața Victoriei s-au împărțit fluturași cu explicații privind votul prin corespondență la alegerile prezidențiale din noiembrie.
Ora 19.30: Protestatarii porniți în marș din Piața Revoluției au ajuns în Piața Victoriei, unde au fost primiți cu aplauze de ceilalți manifestanți.
Ora 19:00: Protestatarii din Piața Revoluției au pornit în marș la ora 18.30, iar acum au ajuns la DIICOT. Destinația finală a manifestanților este Piața Victoriei.
Ora 18.49: Conform estimărilor, la ora 18.30, în Piața Victoriei erau peste 1000 de protestatari. Numărul lor este în creștere, fiind văzuți oameni venind la manifestație pe toate străzile din zonă.
Ora 18:40 Șase protestatari din Piața Victoriei au acuzat stări de rău, iar doi dintre aceștia au fost transportați la spital, pentru îngrijiri medicale. În acest moment, în București, temperatura aerului este de 33 de grade Celsius.
Ora 18:00: Jandarmeria anunță că, până acum, nu s-au înregistrat incidente la protestele din București din Piața Victoriei și Piața Revoluției.
„Până la acest moment nu au fost înregistrate incidente sau situaţii care să impună nişte măsuri deosebite din partea tuturor forţelor Ministerului Afacerilor Interne care se ocupă cu gestionarea acestor manifestaţii. Începând cu ora 17:00 şi în zona Piaţa Revoluţiei avem dispozitiv, avem afective pentru asigurarea condiţiilor normale de desfăşurare a mitingului de protest urmat de un marş. Nu au fost incidente”, a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, citat de News.ro.
Ora 17:50 În Piața Victoriei s-au strâns câteva sute de persoane. Cei mai mulţi protestatari sunt în zona Muzeului Antipa, unde este umbră.
Ora 16:45 Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Georgian Enache, a anunțat că s-au instalat dispozitive de protecţie în spaţiul în care se va desfăşura protestul. Totodată, vor fi realizate şi filtre de acces către Piaţa Victoriei pentru verificarea persoanelor care au bagaje voluminoase.
"Au fost instalate dispozitive iniţiale, cele pe care suntem obligaţi să le facem, conform legii, şi anume dispozitive de protecţie care să delimiteze spaţiul în care se va desfăşura adunarea publică. Aceste panouri de protecţie au rolul de a limita pe cât posibil ca celelalte activităţi cotidiene, care se desfăşoară în acest nod rutier foarte important din Capitală, să decurgă în mod firesc, nu au rol decât acela de a asigura şi protecţie împotriva unor accidente care se pot întâmpla, având în vedere că traficul rutier este în continuare în desfăşurare", a precizat Georgian Enache.
Ora 15:25 Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, care şi-a delegat atribuţiile pentru 10 august, a postat pe Facebook fotografii de la Poliţia Locală, unde sunt urmărite pe monitoare pregătirile din Piaţa Victoriei. "Weekend plin de evenimente in Capitala! 17 la numar, sute de mii de persoane participante. Pe monitoarele Politiei Locale a Municipiului Bucuresti se observa, deja, pregatirile", a scris Gabriela Firea pe rețeaua de socializare.
Ora 15:10: Dacian Cioloș, liderul PLUS, a anunțat că va fi prezent în Piața Victoriei. "Voi merge, diseară, în Piața Victoriei, pentru că momentul 10 august de anul trecut a contribuit masiv la momentul 26 mai de anul acesta, pentru că România e numai una, indiferent unde trăiesc cetățenii ei - în țară sau în străinătate, și mai ales pentru că, atunci când conducta normalității e înfundată de mizerie, ea trebuie desfundată sub presiune. Trebuie să reînnoim mesajele de acum un an. Statul român tot nu s-a făcut bine. Până vom avea ocazia de a-i trimite pe cei care ne-au adus în această situație în afara istoriei, avem astăzi datoria civică de a spune că vrem o țară a normalității, o țară pentru toți cetățenii ei, în care să ne simțim cu toții acasă", a scris Dacian Cioloș pe Facebook.
Ora 14:30 S-au luat măsuri speciale de securitate pentru protest, iar traficul în Piața Victoriei a fost restricționat
Jandarmeria îndeamnă la calm şi respectarea legii, mai ales că organizatorii se aşteaptă la 250 de mii de oameni. Din acest motiv se vor institui filtre de control, pentru a nu se intra în Piaţă cu obiecte care pot provoca violenţe.
"Sâmbătă, 10 august a.c., Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti (DGJMB) va asigura măsurile de ordine publică şi protecţia participanţilor, cu ocazia celor două manifestaţii care vor avea loc în Capitală, ambele fiind declarate şi avizate în cadrul Comisiei de Avizare a Cererilor de Organizare a Adunărilor Publice. Prezenţa jandarmilor la aceste manifestaţii publice este o obligaţie legală şi are ca scop asigurarea unui cadru de siguranţă pentru participanţi şi a tuturor condiţiilor care să permită cetăţenilor exercitarea neîngrădită a drepturilor şi a libertăţilor garantate de Constituţia României", a transmis Jandarmeria Bucureşti.
10 august este ziua în care un protest a devenit istorie scrisă cu sânge. Violenţele de atunci au strâns peste 700 de victime, civili şi forţe de ordine, şi au dus la trei dosare penale - împotriva jandarmilor, împotriva protestatarilor şi împotriva oamenilor-cheie din funcţiile de conducere ale instituţiilor care ar fi trebuit să păstreze ordinea şi liniştea publică.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰