Antena Meniu Search
x

Psihologii din spitale au ajuns să câştige cât liftierii. Revolta lor a ajuns la Minsterul Sănătăţii

Vezi și

Psihologii din spitale cer salarii mai mari. Au trimis un memoriu la Ministerul Sănătăţii şi se gândesc chiar şi la o grevă în sistem, dacă legea salarizării nu se schimbă. Momentan, veniturile lor sunt comparabile cu cele ale unui liftier sau ale unui brancardier din spital.

Elisabeta Niţă este psiholog în secţia de Terapie Intensivă a Institutului Fundeni din Bucureşti de mai bine de şapte ani. Meseria şi-o face cu dăruire de aproape două decenii, aşa că mulţi pacienţi i-au devenit deja prieteni. 

M-a învăţat de unde să îmi iau cât mai multă putere de a rezista de pe o zi pe alta, mărturiseşte un pacient.

Niciodată nu s-a gândit, însă, că va câştiga la fel de puţin precum cei fără studii superioare. 

Elisabeta Niţă, psiholog la Spitalul Fundeni:

Faţă de celelalte categorii, psihologul nu este remunerat corespunzător, nu au fost prinşi în grila aceea de mărire. 

Odată cu noua lege a salarizării,un psiholog din spital câştigă aproape 2.200 de lei. Salariul net al unui şofer de ambulanţă ajunge la 1.966 de lei, iar cel al unui liftier se ridică la 1.880 de lei. 

Radu Nastasa, psiholog clinician SJU Neamt:

E o discriminare, nu ţine seama de anii de studii, de fomarea noastră profesională. Singura profesie din echipa terapeutică care nu beneficiază de majorări din 1 martie, iar în 2022 vom fi cea mai prost categorie platită din echipa terapeutică.

Psihologii din spitale sunt încadraţi alături de personalul tehnic, şi nu alături de colegii lor medici. Deşi misiunea lor este la fel de importantă. Fără suportul unui psiholog, pacienţii ar trece mult mai greu peste suferinţe. 

Irinel Popescu, şeful Clinicii de Transplant Hepatic Fundeni:

Pregătirea pentru o operaţie atât de mare si cu riscuri foarte mari necesită prezenţa psihologului. Post-transplat, pacientii au descris niste trairi foarte speciale dupa ce s-au trezit în terapie intensivă, să-l faca sa redevina persoana dinainte, având un organ nou. 

Psihologii din spitalele de stat sunt nu doar prost plătiţi, ci şi insuficienţi: există doar două mii de specialişti în toată ţara - şi un sfert, numai în Capitală. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Psihologii din spitale au ajuns să câştige cât liftierii. Revolta lor a ajuns la Minsterul Sănătăţii