Antena Meniu Search
x

Video "Putea să fie o tragedie a României". Turiştii urmau să urce în telescaunul groazei din Parâng, imediat după ce muncitorii terminau lucrările

Doi muncitori care făceau lucrări de întreţinere la telescaunul din Parâng s-au prăbuşit cu tot cu instalaţie de la 8 metri înălţime. Roata pe care era înfăşurat cablul ar fi cedat. Primii turişti ar fi trebuit să urce la scurt timp după în cele 160 de scaune. Un fost angajat recunoaşte, în exclusivitate pentru Observator că pilonii sunt vechi de aproape jumătate de secol, iar ansamblul e mâncat de rugină. 

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 05.07.2024 , 19:28

Apelul la 112 a fost dat la prânz. Cei doi muncitori ai Primăriei, de 35 şi 46 de ani, au urcat în telescaun pentru lucrări de întreţinere. Când mai aveau câţiva metri până la capăt, între ultimii doi piloni, s-a întâmplat nenorocirea.

După ce moleta de întoarcere a cedat, practic întreaga instalaţie de tranbsport pe cablu s-a prăbuşit cu tot cu muncitorii care erau la opt metri înălţime.

"Putea să fie o tragedie a României"

Vezi și

Muncitorii au fost coborâţi la ambulanţe de pompieri şi salvamontişti. Unul dintre bărbaţi, în stare mai gravă, a fost transferat cu elicopterul la spitalul din Timişoara. 

Pe acelaşi subiect

"Am ajuns de urgenţă la ei, i-am imobilizat şi am început transportul, fiind suspectaţi de traumatism de coloană vertebrală", a declarat Remus Popescu - Salvamont Valea Jiului. 

Telescaunul cu 160 de locuri ar fi putut fi plin de turişti. Deşi ultima revizie a fost făcută ieri, nimeni nu şi-a dat seama de pericol. 

Incidentul a avut loc chiar înainte ca telescaunul să fie redeschis pentru turişti. Cei doi muncitori verificau dacă instalaţia de transport pe cablu funcţionează aşa cum trebuie. Astfel de verificări sunt zilnice.

"Nu e o revizie neapărat, revizia are loc o dată pe săptămână - joia, dar în fiecare dimineaţă când pornesc telescaunul, angajaţii verifică din nou", a declarat Florin Tiberiu Iacob Ridzi - primarul municipiului Petroşani. 

Instalaţia e veche de peste patru decenii. Pilonii sunt măcinaţi de rugină, iar investiţiile au fost aproape inexistente.

"La orice instalaţie se dau anumiţi ani de funcţionare după care, automat, nu mai îndrăzneşti să îl foloseşti pentru că trebuie înlocuită. Şi aici trebuia înlocuită. Putea să fie o tragedie a României", spune un fost angajat.

"De 40 şi ceva de ani au ruginit in interior. Sunt goi înăuntru, numai că îi ţine rugina". "Păi ăsta e telescaun? Care merge de, câţi dracu, 60 de ani? Sunt stâlpi goi, pe mijloc mişcă", spun localnicii.

Inspectoratul Teritorial de Muncă, dar şi poliţiştii au deschis  anchete.

"Singura condiţie pe care o să o punem în acest moment este expertizarea tehnică a acelui utilaj, pentru că nu putea să cadă din senin acea rolă", a declarat Bozdog Adrian - Inspector-Şef ITM Hunedoara.

În România funcţionează peste 60 de telescaune, telegondole şi telecabine. Majoritatea deservesc domenii schiabile. Unele dintre ele, acolo unde turiştii sunt numeroşi – cum sunt cele de pe Valea Prahovei – sunt în funcțiune şi vara.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Obişnuiţi să consumaţi multivitamine, fără recomandarea medicului?
Observator » Evenimente » "Putea să fie o tragedie a României". Turiştii urmau să urce în telescaunul groazei din Parâng, imediat după ce muncitorii terminau lucrările