Video Filmul complet al intervenţiei pompierilor la explozia din Crevedia: "Prima explozie a produs 8 victime. Primul apel la 112 a spus că arde o casă"
Explozia din Crevedia. Exploziile din Crevedia s-au soldat cu moartea a trei persoane şi cu rănirea a peste 50, majoritatea pompieri.
"Primul apel la 112 în cazul exploziilor la staţia GPL de la Crevedia a anunţat o explozie urmată de incendiu la o locuinţă, iar unul dintre hidranţii din zonă nu avea presiune, ceea ce a impus alimentarea cu apă a cisternelor în sistem navetă, maşinile mergând şi alimentând din altă parte", a declarat şeful DSU Raed Arafat, care prezintă raportul preliminar al intervenţiei din data de 26 august desfăşurată în localitatea Crevedia.
Filmul intervenţiei
"În 26 august, ISU a fost anunțat prin 112 că a fost o explozie urmată de un incendiu la o locuință, așa a fost apelul inițial. ISU Dâmbovița sunt cei anunțați inițial de incendiu. A fost anunțat ISU București care are plan comun de intervenție, având un punct mai aproape de Crevedia, Buftea. La București au fost anunțate Buftea și alte subunități. Ca urmare a apelurilor multiple, dispeceratul ISU Dâmbovița suplimentează echipamentele și autospecialele. La fața locului, cel puțin unul din hidranți era fără presiune, deci alimentarea cu apă se făcea prin navetă, adică mașinile mici alimentau mașinile mari. Este o problemă cu care ne confruntăm permanent, găsirea hidranților care să fie și sub presiunea necesară.
La 19:06 ajung primele echipaje ISUBIF, Detașamentul Buftea. Apelul a fost la 18:48. Cu asta clar informațiile false că s-a ajuns după 60 de minute nu sunt reale. Prima sosire a fost la 19:06. Șeful turei de serviciu raportează că incendiul se manifestă violent la o casă și observă o cisternă incendiată. Începe evacuarea populației și localizarea incendiului în clădirile învecinate.
- Alertă de explozie în Bucureşti: 50 de oameni, evacuaţi din cauza mirosului de gaz venit de la o staţie GPL...
- Cei doi soţi morţi în exploziile de la Crevedia au fost conduşi pe ultimul drum. Fiul, răpus de durere, face...
- Primarul oraşului Caracal, Ion Doldurea suspendat din PSD şi cel din Crevedia, Florin Petre, exclus din partid....
La 19:10 ajung și echipajele ISU Dâmbovița. S-a făcut recunoaștere pe ambele părți. Zona era efectiv tăiată în două din cauza incendiului. Nu se putea merge în cele două zone. Primele măsuri luate, evacuarea populației din zona afectată și din împrejurimi, s-a închis circulația, s-a realizat dispozitiv de răcire a cisternelor, de stingere a construcțiilor care începuseră să ardă - clădirea administrativă și casele din jur", a declarat Raed Arafat.
Amenzile date firmei de GPL înainte de tragedie
Raed Arafat a prezentat din nou cronologia autorizării staţiei GPL: autorizare în octombrie 2011 de către ISU Dâmboviţa, cu capacitate de depozitare GPL de 4.000 litri: în 30 iulie 2020, ISU a făcut un control, constatând schimbarea amplasamentului şi fiind retrasă autorizaţia; în octombrie 2020 s-a decis închiderea obiectivului, iar în 13 octombrie2020, operatorul a notificat ISU Dâmboviţa că punctul de lucru a fost închis.
”Aici rolul ISU s-a finalizat”, a precizat Raed Arafat. El a amintit că firma care deţinea staţia GPL a fost amendată cu 10.000 de lei şi pentru utilizarea unei pompe neomologate pentru transvazarea gazului. Acesta a anunţat de asemenea că la momentul intervenţiei niciun reprezentant al firmei nu s-a aflat la faţa locului pentru a discuta cu pompierii.
Conform lui Arafat, „echipajele de intervenţie au sosit în timp mult mai scurt decât s-a vehiculat”. El a relatat că prima cisternă care a explodat „a zburat şi a fost aruncată spre o casă”, iar pe parcursul incendiului focul trecea peste drumul naţional pe marginea căruia era amplasată staţia GPL.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰