Explozia din Crevedia. După seria de deflagraţii de sâmbătă, zona arată ca după război. Bilanţul tragediei: 2 morţi şi 58 de răniţi
Explozia din Crevedia. Trei explozii catastrofale au zguduit sâmbătăta Crevedia şi au scos la iveală nereguli fatale într-un sistem putred. O scurgere de gaz la un depozit de GPL a declanşat dezastrul care lasă în urmă 2 morţi şi 58 de răniţi, mulţi în stare gravă. Depozitul funcţiona de trei ani fără autorizaţie, sub ochii autorităţilor. Majoritatea victimelor sunt pompieri trimişi să-şi facă datoria în condiţii extrem de periculoase. Ieri, sute de români au mers să doneze sânge pentru ei.
- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Autostrada de 415 kilometri la care se lucrează de 20 de ani. Au terminat până acum doar un sfert
După seria de explozii de sâmbătă seara, Crevedia arată ca o zonă de război. Observator a obţinut în exclusivitate imagini care arată cum a pornit dezastrul. La ora 18:44, un localnic filmează un nor de gaz care iese din staţia de depozitare a gazului petrolier lichefiat.
Din primele informaţii din anchetă, un furtun folosit de un angajat la alimentarea unei cisterne s-ar fi rupt. Acesta ar fi avut în mână şi o ţigară aprinsă.
Alex Florenţa, procuror: Sub cisterna care era alimentată, încărcat gazul, a apărut o sursă de foc.
La ora 18:48 are loc prima explozie. Unda de şoc mătură localitatea. În jur, pe o rază de un kilometru, se dezlănţuie iadul. Un bărbat care îşi vede soţia înghiţită de flăcări face atac de cord. Nu mai poate fi salvat. Soţia moare a doua zi, la spital.
- Drama oamenilor evacuați din Crevedia. Cu ochii în lacrimi, o femeie și-a recunoscut casa în imaginile filmate cu...
- Explozia din Crevedia a avut ecou în presa internațională. A fost asemănată cu o altă tragedie de proporții
- "Băi Cristi! Îmi venea să plâng, mă! Nu te găseam!" Momentele dramatice în care pompierii se ajută unii pe...
Haosul întrece orice imaginaţie: şase răniţi umblă dezorientaţi pe străzi cu părul şi hainele arse. Printre cei cu răni grave se numără şi bărbatul care a văzut primul scurgerea de gaze.
Soţia victimei: E ars tot! S-a dus în faţă şi când să fugă, atunci a buşit!
Planul roşu de acţiune se activează abia la 19:30.
Mădălina Iacob, reporter Observator: Întreg perimetrul a fost blocat aici, iar in zona au ajuns deja sute de salvatori, jandarmi si politisti. Iar masinile pe care le vedeti, pregatite sa actioneze, sunt intinse deja pe mai bine de un kilometru.
Bogdan Dinu, reporter Observator: Cantitatea de gaz este atât de mare, iar fumul este atât de dens încât autorităţile au limitat zona pentru a diminua pericolul.
Salvatorii au devenit victime
Raportul preliminar arată că pompierii au aşteptat o oră până să intervină, de la prima explozie. Doi roboţi, intraţi în dotarea IGSU în luna iunie, au fost trimişi în apropierea focarului. Chiar şi aşa, zeci de pompieri au intrat direct în gura lupului, pentru a se lupta cu flăcările.
În tot acest timp, căldura şi focul ajung la a doua cisternă în care erau stocate zece tone de GPL. Urmează o nouă deflagraţie, cea mai puternică. 50 de oameni au fost răniţi de noua explozie. Majoritatea - salvatori: 39 de pompieri, 2 poliţişti şi 2 jandarmi se numără printre victimele celei de-a doua deflagraţii.
Din iadul teribil scapă o cască de pompier topită în urma exploziei. Echipamentul este construit să reziste la temperaturi de 1.000 de grade Celsius. Rând pe rând, răniţii sunt urcaţi în ambulanţe şi duşi la spital.
Bogdan Dinu, reporter Observator: Cea de-a doua explozie a fost atât de puternică încât martorii povestesc că bubuitura s-a auzit de la peste 30 de kilometri distanță.
Ciuperca exploziei s-a văzut şi din oraşele din apropiere. Trei mii de oameni din zonă au fost evacuaţi.
Raed Arafat, şeful DSU: Sunt trei cisterne acolo, din ce imi spun colegii pompieri. Dacă sunt 3, mai este una cu risc de explozie.
Şi exact asta se întâmplă. A treia cistrernă cedează şi are loc a treia deflagraţie a serii. Momentul a fost surprins în direct, la Observator.
Mădălina Iacob, reporter Observator: Suntem obligaţi de forţele de ordine să ne îndepărtăm de această zonă, pentru că iată, flăcările sunt în spatele nostru. Suntem obligaţi cu toţii să facem acest lucru, vorbim despre jurnalişti, vorbim despre localnici, vorbim despre toţi oamenii.
Flăcările au fost stinse abia ieri dimineaţă. Opt case au fost distruse aproape în totalitate de seria de explozii. Printre ele, şi o grădiniţă aflată chiar lângă depozitul de GPL care funcţiona fără autorizaţie încă din 2020. Proprietarul este Ionuţ Doldurea, fiul primarului din Caracal.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰