Raed Arafat, reacţie după cazul băieţelului mort la o clinică privată: "Cine crede că sistemul privat e perfect, se înşală"
Cazul băieţelului mort după o operaţie banală, la o clinică privată din Capitală, deschide cutia Pandorei din Sănătatea românească. "Cine crede că sistemul privat e perfect, se înşeală", spune chiar Raed Arafat.
Cazul băieţelului mort după o operaţie banală, la o clinică privată din Capitală, deschide cutia Pandorei din Sănătatea românească. "Cine crede că sistemul privat e perfect, se înşală", spune chiar Raed Arafat. Oricât de bune ar fi condiţiile din spitale, oricât de scumpă ar fi aparatura, n-avem destui medici şi asistenţi.
Oana a născut la privat. Spune însă că experienţa i-a lăsat, până la urmă, un gust amar. Bebeluşul ei s-a născut prematur.
A fost dus la sectia de terapie intensiva, cu toate ca nu avea probleme de sanatate. Timp de doua zile eu nu l-am vazut, nu l-am putut alapta. Dupa doua zile de terapie intensiva, mi l-au adus. Am optat pentru un screening care se face in calcaiul bebelusului, avea călcâiul negru, deci nici macar rosu, era negru săracul, de abia la trei luni de zile i-a trecut, mărturiseşte tânăra mămică.
La sfârşitul perioadei de spitalizare, a venit factura. Uriaşă, crede tânăra mamă, în ciuda faptului că avea deja un abonament care ar fi trebuit să îi asigure măcar reduceri.
Semnand un contract in valoare de 7.000 de ron, iar in momentul cand ne-am externat, dupa 5 zile, am platit 13.800, aproape dublu. Sunt niste costuri de rasu-plansu, erau plasturi, branule, pampers la un 1,50 euro pe bucata, explică femeia.
Tot la o clinică privată, Gabriela ar fi rămas cu un pansament în abdomen, după o operaţie de cezariană.
Singura explicaţie a fost că nu au numărat corect. Că ei numără şi în funcţie de numărătoare închid sau nu închid operaţia, spune pacienta.
A fost operată a doua oară. Iar la scurt timp, a primit şi un diagnostic care i-a dat lumea peste cap, cancer de col uterin. A plecat în străinătate pentru o a doua opinie şi a descoperit că avea, de fapt, o malformaţie din naştere.
Am ajuns în 2018 să mă rog să nu păţesc ceva ca să nu fiu în situaţia să aleg că nu am de unde... , este declaraţia cutremurătoare a femeii.
Pentru Raed Arafat, "rateurile" din ambele sisteme - privat şi public - au o explicaţie simplă.
RAED ARAFAT: Sistemul privat are şi el problemele lui, cine crede că sistemul privat este perfect, se înşală. Este acelaşi personal care lucrează în public, lucrează în privat. Nu are cum să fie de fără calitate în public şi de calitate în privat şi invers. Dacă vrea să existe sistemul privat corect, asta înseamnă că trebuie să aibă personal propriu.
Însă România duce lipsă de medici. Datele Colegiului Medicilor arată că, până acum, am pierdut 15.000 de cadre medicale, care au ajuns să lucreze în străinitate. În ţară, o mână de specialişti se împart între stat şi privat.
Bineînţeles că ne confruntăm şi noi cu lipsa de personal, cu faptul că personalul preferă să plece în străinătate decât să lucreze la noi. Pentru că neajunsurile, în cele din urmă, sunt la nivel de ţară, nu la nivel de sistem public sau privat, o spun reprezentaţi din sistemul privat.
Alexandru este asistent medical şi la stat şi la privat. Dacă ar fi să aleagă, ar alege sistemul privat. Pentru că acolo nu aude niciodată "nu avem".
Beneficiile de la privat sunt incomparabile cu cele de la stat. În primul şi-n primul rând, de la intrarea în Instituţie ai absolut tot ce-ţi trebuie. În privat se foloseşte foarte multă aparatură nouă, aparatură de ultimă generaţie, spune asistentul.
RAED ARAFAT: Înainte salariile erau mici. Acum nu mai vorbim de această situaţie. Trebuie să fie şi sectorul public respectat. Procedurile trebuie să fie egale. Regulile trebuie să fie egale.
În urma morţii unui copil de un an şi 10 luni, trei anchete vizează acum ambele sectoare. La Colegiul Medicilor, la Ministerul Sănătăţii şi la Parchet. Mai mult, spitalul în care a murit băiatul s-a ales astăzi cu o nouă plângere penală. Doi fraţi cer despăgubiri record pentru că mama lor a murit după o intervenţie chirurgicală.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰