RCA cu decontare directă, soluția anti-țeapă pentru şoferii români
Aproape jumătate dintre şoferii care ajung cu maşinile în service nu-şi pot recupera banii de la firmele de asigurări.
Aproape jumătate dintre şoferii care ajung cu maşinile în service nu-şi pot recupera banii de la firmele de asigurări. Şi plătesc singuri reparaţiile, după accidente provocate de alţii. Există totuşi soluţii. De anul trecut, putem alege poliţa RCA cu decontare directă. E mai scumpă cu 50 de lei faţă de cea clasică, dar în caz de accident propria firmă de asigurări va deconta reparaţiile.
Vlad Ioan a avut un singur accident în 41 de ani de şoferie. Şi a trebuit să scoată bani din buzunar pentru a-şi repara maşina, deşi n-a fost vina lui. Firma de asigurări a şoferiţei care l-a lovit i-a plătit doar o parte din reparaţie.
Vlad Ioan, păgubit:
În final valoarea reparaţiei a fost de 14.500- 14.600 de lei, firma nu mi-a dat decât 8200 de lei.
Şi diferenţa sunt nevoit sa o acopăr eu.
Şi nu e singurul şofer în această situaţie. <intra carton> Aproape zece mii de plângeri au ajuns la Autoritatea de Supraveghere Financiară în 2017 împotriva companiilor de asigurare. Adică de 5 ori mai multe reclamaţii faţă de Germania, deşi România are un parc auto de peste 8 ori mai mic.
Ovidiu Răzvan Wlassopol, primvicepreşedinte al ASF:
Cele mai multe plângeri se refereau la neplata despăgubirilor, plata parţială a daunelor, soluţii tehnice neconforme stabilite de inspectorii de daune şi constatări cu întârziere a despăgubirilor.
Nu s-ar ajunge aici, dacă şoferii şi-ar cunoaşte mai bine drepturile. De anul trecut, pot să îşi cumpere şi poliţe RCA cu decontare directă. Adică, în cazul unui accident, îşi pot repara maşina pe propria asigurare. Doar că puţini ştiu de această variantă.
În România sunt în jur de 7 milioane şi jumătate de proprietari de maşini. Doar o sută de mii au cumpărat o poliţă RCA cu decontarea directă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰