Antena Meniu Search
x

REACŢIA MAE după ce mesajul Ambasadei Rusiei privind donarea unei sume pentru "Cuminţenia Pământului" a generat controverse

Ministerul de Externe spune că apreciază contribuţia Ambasadei Rusiei la recuperarea patrimoniului naţional românesc, considerând însă "mai puţin explicabilă asocierea acestui demers cu un mesaj media care promovează o viziune proprie asupra unor capitole din istoria relaţiilor bilaterale, cu atât mai mult cu cât este vorba de un domeniu despre care cea mai în măsura să se pronunţe este Comisia comună de istorici româno-rusă".

Ministerul de Externe spune că apreciază contribuţia Ambasadei Rusiei la recuperarea patrimoniului naţional românesc, considerând însă "mai puţin explicabilă asocierea acestui demers cu un mesaj media care promovează o viziune proprie asupra unor capitole din istoria relaţiilor bilaterale, cu atât mai mult cu cât este vorba de un domeniu despre care cea mai în măsura să se pronunţe este Comisia comună de istorici româno-rusă".

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis, marţi seară, un comunicat de presă legat de donaţia de 100 de euro făcută de Ambasada Rusiei la Bucureşti, care a postat şi un videoclip pe pagina de Facebook, în care se spune că "armata rusă şi armata română au luptat împreună, în Primul Război Mondial, pentru independenţa României", iar în Al Doilea Război Mondial "armata sovietică şi armata română au luptat împreună pentru independenţa Europei".

MAE spune că apreciază contribuţia Ambasadei Rusiei la recuperarea patrimoniului naţional românesc, considerând însă "mai puţin explicabilă asocierea acestui demers cu un mesaj media care promovează o viziune proprie asupra unor capitole din istoria relaţiilor bilaterale",

"Apreciem contribuţia Ambasadei Federaţiei Ruse la recuperarea patrimoniului naţional românesc şi o încurajăm să continue această abordare. Totodată, încurajăm susţinerea campaniei de către orice actor public sau privat, în spiritul respectului pentru valorile culturale ale poporului român. Pare însă mai puţin explicabilă asocierea acestui demers cu un mesaj media, asumat de Ambasada Federaţiei Ruse, mesaj care promovează o viziune proprie asupra unor capitole din istoria relaţiilor bilaterale. Aceasta, cu atât mai mult cu cât este vorba de un domeniu despre care cea mai în măsura să se pronunţe este Comisia comună de istorici româno-rusă, al cărei obiectiv este tocmai discutarea aspectelor care ţin de istorie, în vederea consolidării încrederii reciproce", transmite Ministerul Afacerilor Externe.

Precizările MAE au fost transmise la scurt timp de la declaraţiile făcute pe această temă de către preşedintele Klaus Iohannis.

Întrebat, la finalul şedinţei CSAT, despre demersul Ambasadei Rusiei, preşedintele Klaus Iohannis a spus că nu comentează "acţiunile unei ambasade", acest lucru urmând să fie făcut de Ministerul de Externe.

"Nu comentez acţiunile unei ambasade străine, asta va face MAE. Dacă vorbim despre iniţiativa de a protesta, dacă oamenii s-au simţit jigniţi sau li s-a părut că nu se prezintă anumite lucruri aşa cum trebuie şi vor să îşi arate dezacordul, atunci România este o ţară unde asemenea acţiuni sunt posibile", a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Ambasada Rusiei la Bucureşti a anunţat luni "o contribuţie financiară modestă" pentru recuperarea de către statul român a sculpturii "Cuminţenia Pământului". Anunţul a fost făcut pe Facebook, unde ambasada a publicat şi un videoclip în care se spune că "armata rusă şi armata română au luptat împreună, în Primul Război Mondial, pentru independenţa României", iar în Al Doilea Război Mondial "armata sovietică şi armata română au luptat împreună pentru independenţa Europei".

"Istoria adevărată n-a fost scrisă de actori în platoul de filmare. Istoria adevărată a fost scrisă cu sânge pe câmpul de luptă. Primul Război Mondial - armata rusă şi armata română luptă împreună pentru independenţa României. Al Doilea Război Mondial - armata sovietică şi armata română luptă împreună pentru independenţa Europei. Industrializarea României - România se reconstruieşte economic şi social cu sprijinul Uniunii Sovietice. Copiii trebuie să înveţe istoria adevărată. Ambasada Federaţiei Ruse în România donează pentru Cuminţenia Pământului. România trebuie să îşi recupereze valorile, copiii trebuie să înveţe istoria adevărată", este mesajul videoclipului publicat pe pagina de Facebook a Ambasadei Rusiei.

Videoclipul, care conţine imagini din filmul scrurt realizat în luna august de agentia Papaya Advertising, vine ca o replică la spotul în care se face referire la tezaurul României şi în care apar şi Stalin şi soldaţi ai Armatei Roşii. Spotul este intitulat "Ultimul tren".

Donaţia făcută de Ambasada Rusiei în campania ”Cuminţenia Pământului” şi videoclipul lansat luni de instituţie au agitat spiritele pe Facebook.

O campanie ”Donează un cent pentru Rusia” a fost demarată marţi pe reţeaua de socializare, ”ca să nu rămânem datori aşa cum sunt ruşii faţă de noi cu nişte zeci de tone de aur”, iar de la ora 17.00 în faţa reşedinţei misiunii diplomatice are loc o acţiune de protest.

Sursa: News.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » REACŢIA MAE după ce mesajul Ambasadei Rusiei privind donarea unei sume pentru "Cuminţenia Pământului" a generat controverse