Antena Meniu Search
x

Reacția ministrului Bode, după accidentul de săptămâna trecută: "Nu pot să-i spun șoferului să meargă mai tare sau mai încet"

Cu nasul julit şi o minciună la purtător. Aşa a apărut ministrul Transporturilor, Lucian Bode, în a şasea zi de la accidentul provocat de maşina SPP în care se afla şi care a lovit frontal un autoturism pe Valea Oltului. A aruncat vina asupra şoferului şi a spus că urgenţa era o şedinţă la Guvern. Şedinţă de care premierul Orban habar nu avea în urmă cu două zile, dar de care astăzi şi-a amintit brusc. Aşa că, nici unul nici altul nu iau în calcul o demisie.

Corina Matlinschi
de Corina Matlinschi

la 04.09.2020, 19:30

Vezi și
  • Lucian Bode exclude posibilitatea de a-și da demisia, după accidentul de săptămâna trecută.
  • Accidentul în care a fost implicat ministrul Transporturilor ridică numeroase semne de întrebare.

Lovit la nas, ministrul Lucian Bode a avut prima apariţie publică după accidentul din urmă cu șase zile. Un timp suficient de gândire pentru a găsi răspuns la toate întrebările: de ce folosea sistemele acustice şi luminoase? Care era urgenţa? Doar că, în loc de explicaţii, s-a contrazis cu premierul. 

Ludovic Orban, premierul României (2 septembrie): Care era urgenţa? Probabil se Întorcea pentru a-şi desfăşura activitatea la minister. Nu am avut, dar o să am o discuţie cu domnul ministru. 

Lucian Bode, ministrul Transporturilor (4 septembrie): Nu era nici o urgenţă atâta vreme cât era în jurul orei 18.00 şi trebuia să ajung la Guvern în jurul orei 20. 

Ludovic Orban, premierul României (4 septembrie): Da este o discuţie pe care o aveam la Guvern. În legătură cu moţiunea de cenzură ca să vă zic adevărul.

Neconcordanţe apar şi referitor la ce făcea ministrul în timp ce şoferul lui depăşea pe linie continuă, în curbele periculoase de pe Valea Oltului. 

Raluca Turcan, vicepremier (3 septembrie): Era cu maşina SPP-ului, stătea pe bancheta din spate, că dormea şi, practic, nu are nicio vină în generarea acestui accident. 

Lucian Bode, ministrul Transporturilor (4 septembrie): Am auzit discuţii că dormeam. Am condus peste un milion de kilometri, e imposibil să dormi în traficul care îl avem în România. Fiind pe bancheta din spate, lucrând şi având încredere că zeci de mii de kilometri te-au dus la destinaţie fără incident, nu am fost atent.

Iar neatenţia lui putea să coste mai multe vieţi. După multe depăşiri la limita infarctului, maşina ministrului a lovit frontal autoturismul a doi polonezi, soţ şi soţie, veniţi în vacanţă în România. Din fericire, nimeni nu a fost grav rănit. Lucian Bode şi-a cerut scuze pentru accident şi a aruncat întreaga vină pe şoferul SPP. 

Lucian Bode, ministrul Transporturilor: Nu pot să-i spun conducătorului să meargă mai tare sau mai încet. El are obligaţia să ducă demnitarul în siguranţă la destinaţie. Nu am comunicat Poliției traseul pentru că era obligația SPP, dacă se punea problema de coloană, dar nu a fost nicio coloană. A fost mașina singură. 

Aşa că rămâne cum am stabilit. Demisia nu este luată în calcul. 

Reporter: Aveţi în vedere un înlocuitor pentru ministrul Transporturilor, domnul Bode, sau sunt doar zvonuri?

Ludovic Orban, premierul României: Nu ştiu de unde aţi auzit, de la mine sigur nu aţi auzit.

O anchetă a procurorilor militari va stabili cine este vinovat şi în ce măsură. 

SPP nu a raportat accidentul nici după ce Parchetul Militar a făcut o adresă către instituţie, aşa că acum ancheta vizează şi lipsa explicaţiilor care ar fi trebuit, în mod legal, să fie date încă de duminică. 

Procurorii militari numesc această anchetă una dificilă, pe de o parte pentru că este implicat un demnitar român, de cealaltă parte pentru că victimele accidentului sunt cetăţeni străini. 

Atât ministrul Bode cât şi şoferul de la Serviciul de Protecţie şi Pază vor da explicaţii mai convingătoare în zilele următoare în faţa procurorilor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Reacția ministrului Bode, după accidentul de săptămâna trecută: "Nu pot să-i spun șoferului să meargă mai tare sau mai încet"