Antena Meniu Search
x

Video Reacţii dure după ce deputatul Liviu Toda a cerut eutanasierea pisicilor care nu sunt adoptate în 30 de zile. "Am fost siderată"

Deputatul Daniel-Liviu Toda a depus un proiect de lege prin care pisicile străzii să fie capturate şi eutansiate în cazul în care nu sunt adoptate. Ştiţi deja modelul, se aplică de câţiva ani în cazul câinilor. Şi mai ştiţi şi ce soartă crudă au, dincolo de protocoale şi proceduri. În mod evident, lumea s-a scandalizat. Suntem ţara cu cei mai mulţi iubitori de pisici din Europa. Aşa că după reacţiile violente din online, deputatul în cauză a reacționat pe Facebook, unde a scris că iubește pisicile, că a fost înțeles greșit și că va retrage proiectul de lege. 

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 14.03.2024, 17:20

Vezi și

În România, una din două gospodării are o pisică. Până şi cele fără stăpân îşi găsesc uşor protectori. Camelia are un magazin cu produse apicole chiar în centrul Iașului. În zonă și-au găsit locul și două pisici, Roscăţica și mama ei. Deşi sunt maidaneze, oamenii din împrejurimi le au în grijă de câţiva ani. 

Camelia: Pisicile astea nu fac nimic. Dar nimic nu fac. În schimb, fac oamenii. Mai bine am aduna oamenii străzii, nu pisicile. Atât timp cât e sterilizată. 

Raluca Andrei este avocată și mare iubitoare de pisici. Are peste 70 de suflete în grijă, multe cu probleme de sănătate. Propunerea legislativă a luat-o prin surprindere în cel mai neplăcut mod cu putință.

Raluca: Foarte mulţi oameni le huiduiesc, le fugăresc cu maşina. Ar trebui resurse şi fonduri pentru a fi sterilizate. 

Ce prevede proiectul propus de deputatul Daniel Liviu Toda

Iniţiatorul proiectului este deputatul Daniel Liviu Toda. Potrivit acestuia, pisicile maidaneze trebuie să aibă aceeaşi soartă cu câinii de pe străzi. Adică să fie adunate de pe stradă şi duse la adăposturi. Dacă în termen de o lună de zile nu le adoptă nimeni, acestea ar urma să fie eutanasiate. 

Simona Mantescu, Asociația Mucenic Tripon: Am fost siderată că e posibil cuiva să îi treacă prin cap aşa ceva. 

Nici din punct de vedere logistic autorităţile locale nu ar putea susţine o asemenea legislaţie. 

Cătălin Necula, directorul Salubris Iași: În acest moment, pisicile nu pot fi adunate de pe străzile municipiului Iaşi pentru că nu au unde să fie duse. Nu am avut nicio plângere cu privire la pisicile comunitare.

În aproape jumătate din gospodăriile de la noi din țară există cel puțin o pisică

Clara Mihociu, reporter Observator: În România nu există un registru al animalelor fără stăpân, în mod evident nici al pisicilor. Acestea ajung să fie înregistrate abia după ce sunt adoptate. Potrivit statisticilor în aproape jumătate din gospodăriile de la noi din țară există cel puțin o pisică, însumând peste 4.3 milioane de pisici ca animale de companie

Intimidat de valul de revoltă, deputatul Daniel-Liviu Toda a anunţat că a retras proiectul de lege şi a transmis că iniţativa lui a fost doar de protejare şi sterilizare a pisicilor fără stăpân.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 4 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Reacţii dure după ce deputatul Liviu Toda a cerut eutanasierea pisicilor care nu sunt adoptate în 30 de zile. "Am fost siderată"