Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Reacţii la scandalul primelor uriaşe din canotaj. Ciolacu: "Am invitat-o la birou pe Elisabeta Lipă"

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, joi, că a invitat-o la biroul său pe Elisabeta Lipă, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Sport, pentru a discuta despre situaţia premierilor de la Federaţia Română de Canotaj. "E normal ca tot angrenajul să aibă nişte beneficii suplimentare", a arătat Ciolacu, informează news.ro.

de Redactia Observator

la 17.10.2024 , 13:19

Reacţii la scandalul primelor uriaşe din canotaj. Ciolacu: "Am invitat-o la birou pe Elisabeta Lipă"

Ciolacu a fost întrebat, joi, de jurnalişti, despre situaţia de la Federaţia Română de Canotaj, unde o contabilă şi un secretar general ar fi primit mai mulţi bani decât un sportiv medaliat. "Acum, la birou am invitat şi pe doamna Lipă să vedem cu adevărat tot adevărul. Depăşind ştirile, haideţi să mă informez cu toate şi după cum sunteţi obişnuiţi o să vă şi răspund", a răspuns el. Referitor la o eventuală modificare a legislaţiei în acest sens, Ciolacu a afirmat: "Este o opţiune".

Întreg scandalul a pornit de la o postare a lui Eduard Novak, fostul ministru al Sportului

"Haideţi să vedem, totuşi, am înţeles că au fost bani daţi la un contabil, la un medic, pentru întreg lotul. E normal ca şi medicul echipei, al lotului olimpic, să aibă nişte beneficii suplimentare. E normal ca tot angrenajul să aibă nişte beneficii suplimentare. Părerea mea, că trebuie foarte clar ştiut încă de la început care sunt aceste beneficii, ca să nu mai avem astfel de cazuri", a menţionat premierul. Fostul ministru Eduard Novak a postat, miercuri, pe Facebook un mesaj prin care acuză premierile făcute după Jocurile Olimpice, el precizând că secretarul general al Federaţiei Române de Canotaj şi contabilul şef al forului au primit premii mai mari decât campionul David Popovici.

Articolul continuă după reclamă

"Pentru medalia de aur de la Jocurile Olimpice de la Paris, David Popovici a primit, din partea COSR, un premiu în valoare de 140.000 euro, în timp ce Erhan Cătălin (secretar general al FRC) şi Petrescu Roxana (contabilul şef) au primit un premiu de câte 162.400 de euro fiecare. Adică, mai mare decât premiul obţinut de Daniel Popovici", a scris Eduard Novak. El menţionează că angajaţii FR Canotaj au fost premiaţi pentru "participare activă şi contribuţie substanţială la obţinerea rezultatelor". "De ce au fost premiaţi cei doi? Simplu! Pentru “participare activă şi contribuţie substanţială la obţinerea rezultatelor”. Altfel spus, performanţa administrativă (nu ştiu care este!) este mai valoroasă decât performanţa sportivă. Adică, zecile de ore de antrenament săptămânal pe care sportivii de performanţă îl fac sunt mai puţin valoroase decât cele 40 de ore de muncă prestate de SG-ul şi contabilul şef al Federaţiei de Canotaj. Deci, starea jalnică a bazelor sportive lăsate în paragină de administratorii lor valorează mai mult decât o medalie de aur. Să fie oare şi vreo conotaţie politică? Puţin probabil, în condiţiile în care de la Agenţia Naţională pentru Sport lipa lipa către Botoşani spre un mandat de parlamentar. Sportivii nu mai trebuie luaţi la mişto de Statul Român!", a adăugat Novak.

Pe acelaşi subiect

La rândul său, preşedinta Agenţiei Naţionale pentru Sport, Elisabeta Lipă, a afirmat că fostul ministru al Sportului, Eduard Novak, “traversează o perioadă în care memoria domniei sale nu se regăseşte în discursul său public“, subliniind că şi acesta a aplicat, după JO de la Tokyo, aceeaşi formulă de calcul prin care angajaţii federaţiilor sunt recompensaţi cu sume care reprezintă 40% din valoarea premiilor oferite sportivilor care au performat la Jocurile Olimpice Paris 2024. În răspunsul său, Elisabeta Lipă afirmă că normele financiare 1447/2007, cu modificările ulterioare, la Legea Sportului nr 69/ 2000 se aplică tuturor sportivilor, personalului auxiliar şi al federaţiilor de specialitate, precum şi al instituţiilor prevăzute de lege.

Cum se apără Elisabeta Lipă

"Pentru că fostul ministru al Sportului românesc, domnul Eduard Novak, traversează o perioadă în care memoria domniei sale nu se regăseşte în discursul său public, mă văd nevoită să intervin, ca succesor al său, în calitate de preşedintă a Agenţiei Naţionale pentru Sport, din respect pentru sportivii noştri de performanţă, pentru echipele federaţiilor care le susţin efortul, dar mai ales pentru corecta informare a iubitorilor sportului şi opiniei publice. Domnul Novak a aplicat, după ediţia de la Tokyo a Jocurilor Olimpice, respectând normele legale în vigoare atunci, ca şi acum, aceeaşi formulă de calcul prin care angajaţii federaţiilor sunt recompensaţi cu sume care reprezintă 40 la sută din valoarea premiilor oferite sportivilor care au performat la Jocurile Olimpice Paris 2024. Normele financiare 1447/2007, cu modificările ulterioare, la Legea Sportului nr 69/ 2000 se aplică tuturor sportivilor, personalului auxiliar şi al federaţiilor de specialitate, precum şi al instituţiilor prevăzute de lege. Sumele respective sunt distribuite, de regulă, prin intermediul angajatei/angajatului împuternicit în acest sens, în mod transparent. În acest fel, personalul din federaţii care lucrează timp de patru ani pentru salarii lunare medii de 600 de euro - echivalentul în lei - primeşte o recunoaştere meritată a nivelului de implicare prin care generează cadrul optim de pregătire a performanţelor cu care ajungem cu toţii să ne mândrim în cea mai importantă competiţie la nivel internaţional. În speranţa că acum memoria domnului ministru Novak are repere mai concrete în privinţa procedurilor pe care le-a urmat în timpul mandatului său, le mulţumesc încă o dată pentru efort şi îi felicit pe toţi sportivii de performanţă ai României şi pe cei care contribuie zilnic, prin munca lor, la aceste rezultate remarcabile", a scris Elisabeta Lipă pe Facebook.

Federaţia Română de Canotaj (FRC) a transmis precizări în legătură cu afirmaţiile fostului ministru al Sportului, Eduard Novak, afirmând că în legătură cu sumele acordate drept recompensă angajaţilor Federaţiei totul se desfăşoară în baza unui cadru legal bine determinat. Întreaga sumă alocată la nivelul personalului instituţiei, raportată la nivelul de performanţă obţinut de sportivii noştri la Olimpiada de la Paris, este în cuantum de 324.000 Euro şi rezultă prin adunarea celor două sume de 162.000 Euro, precizează FR Canotaj.

"În urma controverselor din spaţiul public, generate în urma unor afirmaţii ale fostului ministru al Sportului, dl. Eduard Novak, referitor la sumele acordate drept recompensă angajaţilor Federaţiei, precizăm că totul se desfăşoară în baza unui cadru legal bine determinat. Normele financiare 1447/2007, cu modificările ulterioare, la Legea Sportului nr. 69/2000, se aplică tuturor sportivilor şi personalului auxiliar şi precizează că angajaţii federaţiilor sunt recompensaţi cu sume care reprezintă 40% din valoarea premiilor oferite sportivilor care au performat la Olimpiadă. În acest fel, personalul din federaţie primeşte o recunoaştere meritată a nivelului de implicare prin care generează cadrul optim de pregătire a performanţelor cu care ajungem cu toţii să ne mândrim în cea mai importantă competiţie la nivel internaţional.

În cazul Federaţiei Române de Canotaj, întreaga sumă alocată la nivelul personalului instituţiei, raportată la nivelul de performanţă obţinut de sportivii noştri la Olimpiada de la Paris, este în cuantum de 324.000 Euro şi rezultă prin adunarea celor două sume de 162.000 euro. Aceasta sumă este destinată întregului personal al FRC, în funcţie de contribuţia fiecăruia la pregătirea şi obţinera performanţelor olimpice. Precizam că personalul FRC este format, în prezent, din 50 persoane", a precizat FRC.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi testat vreodată vacanţele tip retreat?
Observator » Evenimente » Reacţii la scandalul primelor uriaşe din canotaj. Ciolacu: "Am invitat-o la birou pe Elisabeta Lipă"