Antena Meniu Search
x

Video Regele Charles a ajuns în Valea Zălanului. Localnicii, entuziasmaţi: "I-am dat flori şi întotdeauna mi-a dat pupici". Prima reacţie a suveranului britanic

Are un regat la picioare, dar în inimă - o bucată din România. Regele Charles a ajuns, aseară, în Transilvania, după o scurtă întâlnire cu preşedintele Iohannis, în Bucureşti. Va mai petrece încă patru zile în ţara noastră, într-o vizită istorică: e prima sa vacanţă, la o lună de la încoronare, şi este prima oară când un monarh britanic vine în România. Şi nu doar ca a venit, dar Regele Charles a făcut şi cea mai frumoasă declaraţie de dragoste României, în versurile lui Eminescu:  "Ţară de glorii, ţară de dor".

de Redactia Observator

la 03.06.2023, 08:51

Vezi și

Cu un zâmbet, un vers şi un salut în română aşa a început ieri cea mai importantă vizită dintre toate pe care Charles le-a făcut în România, în ultimii 25 de ani. E prima oară când calcă pe pământ românesc în calitate de Rege. "Doamnelor şi domnilor, nu pot descrie plăcerea pe care o am să vizitez din nou România", a declarat Regele Charles. Aşteptarea oaspetelui de seamă s-a încheiat ieri, în jurul orei 15:00, când un avion privat, de mici dimensiuni, îşi făcea loc prin norii Bucureştiului. La sol, fiecare metru era atent verificat, inclusiv cu câinii antrenaţi ai Brigăzii Antiteroriste. De la aeroport, a plecat cu o coloană oficială către Palatul Victoria, acolo unde a fost întâmpinat de Garda de Onoare, dar şi de Klaus Iohannis. După o fotografie oficială, Majestatea Sa a avut o convorbire tete-a-tete cu preşedintele României.

Localnicii din Valea Zălanului, entuziasmaţi de vizita Regelui

Discursul Regelui a fost o adevărată declaraţie de dragoste pentru România. "Mereu m-am simţit acasă în România. Ţară de glorii, ţară de dor. Ca să-l citez pe poetul vostru naţional", a spus Regele Charles. După ce a stat aproape două ore la Palatul Cotroceni, Majestate Sa a plecat spre reşedinţa de pe Valea Zălanului. Vremea nepotrivită de la Mureş a făcut ca Charles al III-lea să aleagă să meargă până în Transilvania cu mașina într-o coloana oficială pe A3, DN1, si apoi până spre Sfântul Gheorghe şi Târgu Mureş. Valea Zălanului. Un sat cu o mână de oameni, rătăcit printre dealuri, undeva, în Covasna. Un loc de care Charles s-a îndrăgostit dintr-o privire. A cumpărat aici case vechi de o sută de ani şi a devenit, într-un fel, de-al locului.

"Mie mi se pare un om extraordinar, m-a fermecat dragostea cu care vorbea despre natura, despre plante, despre ecologie", a declarat Raluca Olaru. Satul a fost pregătit în detaliu, iar localnicii erau nerăbdători să dea mâna cu Majestatea Sa. "După cum vedeţi, reparaţii, construcţii, aranjări, curăţenie. Toată lumea se activează", spune Matei. În bucătărie, departe de ochii lumii, bucătăresele au pregătit felurile de mâncare preferate ale regelui. Neapărat, plăcintă cu mere. După un drum lung, din Capitală şi până în Valea Zălanului, Regele Charles a ajuns aseară la reşedinţă. "A fost un drum lung", a fost prima reacţie a Regelui Charles în momentul în care a ajuns în Valea Zălanului.

La intrarea în curte, monarhul a fost întâmpinat de bunul său prieten - contele Tibor Kalnoky. "Contele speră că şederea Majestății Sale va fi la fel de plăcută, armoniosă şi tihnită, precum au fost toate vizitele sale private, în ultimul deceniu", a precizat ofiţerul de presă al contelui Tibor Kalnoky. Mulţi dintre localnicii din Valea Zălanului nu sunt la prima întâlnire cu Majestatea Sa. "Fain, era zâmbitor. De trei-patru ori i-am dat flori şi întotdeauna mi-a dat pupici. Mie îmi place. Cel mai mult îmi place la el prietenia, că e aşa ca un om normal, un om ca noi", spune o localnică.

Astăzi, 3 iunie, de la ora 14:00, monarhul o să se întâlnească cu localnicii la un picnic organizat în curtea casei sale din Valea Zălanului. După masă, Regele va merge să îşi continue activităţile pentru care a venit în ţara noastră, dar şi în drumeţii prin pădurile din zonă. Majestatea Sa va sta la noi până pe 6 iunie, când se împlineşte fix o lună de când a fost încoronat rege al Marii Britanii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Regele Charles a ajuns în Valea Zălanului. Localnicii, entuziasmaţi: "I-am dat flori şi întotdeauna mi-a dat pupici". Prima reacţie a suveranului britanic