Regulile și procedurile pentru pacienții infectați cu noul coronavirus s-au schimbat de patru ori, de la debutul epidemiei în România (Video)
Pacienţii infectaţi cu SARS-CoV-2 nu mai trebuie să aştepte să fie testaţi negativ pentru a ieşi din casă. Ziua cu numărul 15, de la ultima testare pozitivă, este şi ziua libertăţii. De la primul pacient cu COVID 19 din România, regulile şi procedurile pentru cei diagnosticaţi pozitiv s-au schimbat de patru ori.
- Primul caz de infecție cu noul coronavirus a fost înregistrat în România la sfârșitul lunii februarie.
De la începutul pandemiei, România a trecut prin patru modificări ale procedurilor pentru pacienţii infectaţi cu SARS-CoV-2. Le luăm pe rând.
În data de 26 februarie aveam primul diagnosticat cu noul coronavirus. Italianul din Gorj. La recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, atunci, erau testaţi doar cei care veneau în ţară din zone roşii sau intraseră direct în contact cu un infectat confirmat şi aveau simptome.
Toţi cei declaraţi pozitivi erau luaţi cu izoletele şi internaţi pentru investigaţii. În spitale rămâneau numai cei care aveau nevoie de tratament, iar asimptomaticii intrau în carantină instituţionalizată sau izolare.
Libertatea venea doar după două teste negative.
În a doua parte a stării de urgenţă, regulile se schimbă: pacienţii asimptomatici sunt externaţi după 10 zile, doar dacă au un test negativ. Cei cu forme medii sau severe de boală rămân internaţi până la primul rezultat negativ al unui test PCR.
Sfârşitul lunii iunie vine cu un vid legislativ, o dată ce carantina şi izolarea au fost declarate neconstituţionale. O perioadă de aproape o lună, peste şase mii de români infectaţi au refuzat internarea. După ce am trecut de la o extremă la alta, am găsit o cale de mijloc.
În prezent, pacienţii cu forme severe şi medii de COVID 19 sunt internaţi. Cei care au fost în contact cu un pacient pozitiv, trebuie să se prezinte la spitalele de profil, să li se facă testul şi să aştepte rezultatul în izolare.
Dacă rezultatul e negativ, nu există nicio restricţie. Dacă e pozitiv, persoana infectată trebuie să se interneze 48 de ore pentru investigaţii. Dacă are simptome, rămâne internat. Dacă e asimptomatic, se externează la recomandarea medicului, cu condiţia să stea în izolare 14 zile.
În a cincisprezecea zi, pacientul este considerat vindecat şi poate ieşi din izolare! Fără niciun alt test de control!
Excepţie fac pacienţii care dezvoltă, pe timpul izolării, forme de boală. Atunci, ei trebuie să sune la 112 şi să meargă la spital pentru investigaţii şi tratament.
Nici în cazul lor externarea nu se ma face cu test de control, ci doar după ce nu mai prezintă simptome şi au trecut cel puţin 14 zile de la rezultatul pozitiv.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰