Antena Meniu Search
x

Relaxarea restricţiilor din Bucureşti, motiv de dispută între demnitari

Conflict deschis între autorităţile din Bucureşti şi Ministerul Sănătăţii pe tema relaxării restricțiilor. Vlad Voiculescu critică redeschiderea restaurantelor, teatrelor şi cinematrografelor. În replică, prefectul Capitalei afirmă că relaxarea a fost decisă în baza unei Hotărâri de Guvern semnate chiar de ministrul Sănătății. Iar premierul Florin Cîțu îi dă dreptate.

de Redactia Observator

la 25.01.2021, 20:39

Vezi și
  • Bucureşti a scăzut la sub trei infectări la 1.000 de locuitori.
  • Ministrul Sănătăţii ar fi vrut menţinerea restricţiilor în Bucureşti.

Restaurante, baruri, săli de jocuri. Toate şi-au deschis porţile după trei luni, spre disperarea experţilor în Sănătate. 

Răzvan Cherecheş, expert politici de sănătate: Ce se întâmpă acum în Bucureşti e complet iraţional. 

Beatrice Mahler, manager Institut Marius Nasta: Trebuie regândite măsurile de relaxare.

Relaxarea restricţiilor din Bucureşti, bazată pe Hotărâre de Guvern 

Însă relaxarea restricțiilor din Capitală se bazează pe Hotărârea de Guvern privind prelungirea stării de alertă.

Florin Cîţu, premierul României: Aceste decizii în ceea ce privește Bucureștiul au fost luate pe legislația în vigoare.

Potrivit actului normativ, "activitatea cu publicul a restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, este interzisă la depășirea incidenței de 3/1.000 de locuitori". 

Traian Berbeceanu, prefect Bucureşti: Acea HG îl are printre coautori pe Ministerul Sănătății și a fost semnată chiar de ministrul Sănătății. I-am explicat că pentru a nu pune în executare aceste măsuri de relaxare parțială, avem nevoie de un nou act normativ.

Ce a făcut Vlad Voiculescu? Mai întâi a recomandat amânarea relaxării. Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă nu l-a ascultat şi a deschis localurile, invocând chiar cifrele oficiale, anunţate de Ministerul Sănătăţii. 

Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii: Cum să iei nişte măsuri dacă în mod evident nu poţi să contezi şi chiar Ministerul Sănătăţii nu poate să conteze pe propriile cifre?

Răzvan Cherecheş, expert politici de sănătate: Primarul Nicuşor Dan şi prefectul Berbeceanu au decis să ignore recomandările specialiştilor pentru că aşa spune legea.

Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii: Ajungem într-un soi de paradox în care avem o prevedere legală şi pe care, după ce o semnăm, recomandăm să nu fie respectată.

Beatrice Mahler, manager Institut Marius Nasta: Degeaba ne uităm la cifre, dacă nu avem o testare suficientă. Măsurile de relaxare trebuie să fie o consecinţă a unei realităţi pe care o surprindem în urma testării. 

Răzvan Cherecheş, expert politici de sănătate: Decidem să relaxăm doar pentru că suntem în pădure noaptea şi avem o lumânare în mână şi avem impresia că parcă vedem un pic, un pic mai bine. 

Focar de coronavirus la Şcoala 28 din Bucureşti

După apariţia focarului de la Şcoala 28 din Capitală, Ministerul Sănătăţii a anunţat că va propune reducerea ratelor de incidenţă de la care se impun restricţii: "Numărul cazurilor este în creștere în foarte multe țări europene și riscul unui nou val al pandemiei este mare și pentru țara noastră".

Octavian Jurma, medic epidemiolog: Care e motivaţia pentru care ne grăbim atât de tare să deschidem tot, în condiţiile în care toată UE închide tot!? Suntem cea mai relaxată ţară europeană. 

Oamenii au păreri împărţite, însă numărul celor care se bucură de relaxare este suficient pentru a umple zonele de restaurante din interiorul mall-urilor. În Centrul Vechi a fost mai puţină lume, din cauza vremii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Relaxarea restricţiilor din Bucureşti, motiv de dispută între demnitari