Antena Meniu Search
x

Video Reportaj Observator: O zi cu poliţiştii de frontieră

Îmbrăcați în costum de camuflaj, cu pistolul la brâu, cu stația de telecomunicații în mână și cu binoclul la ochi. Așa supraveghează polițiștii de frontieră una dintre cele mai fierbinți zone ale României – ultima graniță externă a Uniunii Europene. Iar în această perioadă a anului, condițiile meteo sunt cel mai mare dușman al lor, mai ales că trebuie să ia la pas, prin zăpadă, unele cele mai înalte vârfuri muntoase.

Simona Vasiac
de Simona Vasiac

la 08.02.2022, 18:53

Vezi și

Adrian lucrează în cadrul Poliției de Frontieră de aproape 15 ani. Zi de zi, ia graniţa cu Ucraina la pas, în cadrul unor misiuni extrem de riscante. 

Adrian Vasile Grigor, adjunct șef SPF Valea Vișeului: Fiecare misiune presupune anumite riscuri pe care trebuie să ni le asumăm colegii au fost în situația de a descoperi asupra contrabandiștilor în bagaje, diferite arme, cuțite în special, multe obiecte cu care pot ataca polițiștii de frontieră.

În locul în care râul Tisa intră în țară, Adrian veghează graniţa cu binoclul. Vede localitatea Dilove, o așezare cu aproximativ 3.500 de ucraineni. Pândeşte orice mișcare care poate contura o posibilă contrabandă cu țigări.

Adrian Vasile Grigor, adjunct șef SPF Valea Vișeului: În cazul în care persoanele ar reuși să treacă din Ucraina în România și ar trece de zona aceasta, ar putea să ajungă oriunde în Europa. 

Pe acelaşi subiect

În zonă, polițiștii de frontieră români pot urca doar pe jos, din cauza terenului greu accesibil. Traseul acestora începe de la altitudini de 730 de metri și ajunge până la 1.794 de metri, indiferent de ger, căldură sau ploaie.

O zi cu poliţiştii de frontieră

Adrian Vasile Grigor, adjunct șef SPF Valea Vișeului: Intrau, de regulă, cetățeni ucraineni cu țigările, undeva la 3,4, 500 de metri mai sus, în apa râului Tisa. De regulă, îmbrăcați în costum de neopren. Veneau pe apă, veneau pe aci și aici intrau sub acest podeț și veneau în zona asta unde încercau să le încarce în mașină.

În urmă cu aproximativ șase luni, pe celălalt mal al Tisei a fost construit un post de observare, iar zona este acum supravegheată din toate părțile.

Dacă vedeți și vă uitați bine o să vedem colegul grănicer ucrainean care este în dispozitiv pe această direcție. Da este chiar în fața noastră! Da, observă foarte bine zona.

La câțiva kilometri depărtare, un alt echipaj al polițiștilor de frontieră supraveghează Vârful Muncel. O autospecială dotată cu cameră de zi și aparat de termoviziune este aliatul polițiștilor.

Iulia Stan, purtător de cuvânt ITPF Sighetu Marmației: Detectează ținta la aproximativ 7 kilometri și reușim să identificăm persoanele de la aproximativ 4 kilometri.

Poliţiştii au propria reţetă pentru o misiune de succes. 

Dănuț Sidău, împuternicit șef SPF Valea Vișeului: Curaj. Determinare. Poate și un dram de nebunie din partea colegilor să urci pe timp de iarnă, în vârful munților.

Situat la capătul țării, în cel mai îndepărtat punct al României, într-o zonă izolată, Sectorul de Frontieră Valea Vișeului a fost deschis în anul 2008. Polițiștii supraveghează aproximativ 19 kilometri de frontieră. Anul trecut, au confiscat în această zonă 167.000 de pachete de țigări în valoare de aproximativ 400.000 de euro.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Reportaj Observator: O zi cu poliţiştii de frontieră