Antena Meniu Search
x

230 de medici români din toată lumea au format o rețea a solidarității

Un protocol al binelui. Asta au făcut peste 230 de medici români din toate colţurile lumii. Şi-au dat seama că împreună pot salva mai multe vieţi şi au format o reţea a solidarităţii. Doctori din România, Statele Unite ale Americii şi Europa au pus la comun cunoştinţe preţioase de pe frontul pandemiei şi cele mai eficiente protocoale din spitalele lor pentru ca oricine să poată beneficia de ele.

de Redactia Observator

la 21.04.2020, 23:31

Vezi și

În fiecare luni, după ce ajung acasă de la spital, medicii din Reţeaua de Solidaritate se aşează în faţa calculatoarelor şi fac schimb de informaţii. Discută despre protocoale din unităţile medicale în care lucrează şi despre cazurile tratate în ultimele săptămâni.

MIHAELA SAVA, medic în ElveţiaE apogeul la care nu am visat niciodată, adică învăţ foarte multe şi în acelaşi timp mă sperie oarecum pentru că avem de-a face cu cea mai mare pandemie de la gripa spaniolă, de acum peste 100 de ani.

Mihaela Sava e medic de boli infecţioase şi lucrează de un an şi jumătate într-un spital din Elveţia. Într-un sistem în care totul pare pus la punct în cel mai mic detaliu.

MIHAELA SAVA, medic în ElveţiaNu mi-e frică absolut deloc pentru că noi suntem foarte bine pregătiţi. Am participat activ la elaborarea protocoalelor pentru toată clinica, pentru toţi colegii noştri, ceea ce înseamnă că toate noţiunile pe care le avem până în acest moment despre acest virus mi le-am însuşit​.

230 de medici români din toată lumea, împreună în lupta cu noul coronavirus

În total, 230 de medici au pus la comun cunoştinţele lor şi au creat o bibliotecă online plină cu ghiduri şi protocoale în domeniul managementului cazurilor COVID-19.

GABRIELE MIRESCU, fondatoarea Reţelei de SolidaritateNe-am gândit că resursele umane şi expertiza medicilor plecaţi din România ar putea fi de folos doctorilor, sistemului sanitar de la noi din ţară. Ei au făcut eforturi uriaşe după ce ieşeau din găzile lor foarte obositoare în secţiile COVID se conectau din nou cu noi şi traduceau, avizau.

În reţea a intrat şi Roxana Sonea, medic de familie dintr-o comună din Mureş. Într-una din videoconferinţe, a aflat că un doctor a pus la punct un proiect prin care livrează medicamentele bolnavilor peste 65 de ani acasă. Acum, şi bătrânii de pe lista ei primesc tratamentul acasă.

ROXANA SONEA, medic de familie în Sâncraiu de Mureş Am auzit de o şcoală de şoferi din Mureş care şi-a schimbat profilul de activitate în momentul în care a început starea de urgenţă din şcoală de şoferi în a livra alimente.

Acum, toţi pacienţii din comună, înscrişi pe listele altor medici de familie primesc acasă medicamentele. Un gest simplu care poate salva vieţi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » 230 de medici români din toată lumea au format o rețea a solidarității