Antena Meniu Search
x

Reţeaua de termoficare din Bucureşti, în prag de colaps! Ţevile vechi de 52 de ani cedează rând pe rând

Reţeaua de termoficare de sub Bucureşti este aproape de colaps. Ţevile, vechi de 52 de ani, cedează rând pe rând. Opt sute de kilometri de conducte trebuie înlocuite. Durata de viaţă le-a expirat de 27 de ani.

Vezi și

Reţeaua de termoficare de sub Bucureşti este aproape de colaps. Ţevile, vechi de 52 de ani, cedează rând pe rând. Opt sute de kilometri de conducte trebuie înlocuite. Durata de viaţă le-a expirat de 27 de ani. În exclusivitate, o echipă Observator a intrat în subteran, în labirintul ţevilor de apă caldă şi căldură. În urmă cu două zile, o astfel de conductă spartă a închis patru şcoli din Capitală şi a afectat peste 1.600 de familii. 

Bucăţile din ţeava care a cedat acum două zile sub şoseaua Mihai Bravu sunt măcinate de vreme şi de nepăsare.

David Burghiu, administrator RADET: Reţeaua a îmbătrânit, vorbim de o reţea de 52 de ani în condiţiile în care durata de viaţă dată de producător a fost de 25. Deci şi-a depăşit de mai mult de două ori durata de viaţă.

Lucrările au început în anul 1960. Şi au durat 30 de ani. Pe atunci funcţionau nouă staţii de furnizare a agentului termic. Între timp, cele din Titan şi Pipera au fost închise. 

David Burghiu, administrator RADET: Pentru a asigura furnizarea agentului termic în această zonă, suntem obligaţi să pompăm apă din CET Sud şi din CET Piaţa Presei Libere.

O jumătate de secol, nimic nu a fost înlocuit. Până anul trecut, când s+au schimbat primii 11 kilometri şi jumătate. În rest? S-au făcut doar reparaţii... la nevoie. Mai mult în zonele vulnerabile.

O mie de kilometri are reţeaua primară de termoficare de sub Bucureşti. Aproape 800 trebuie înlocuiţi!

Ţevile cedează constant. 

În primăvară vor începe lucrările pentru câteva zone care reprezintă, acum, cel mai mare pericol.

David Burghiu, administrator RADET: Pentru prima dată în istoria României, putem să spunem, vor începe lucrările de investiţie la această reţea. Avem în momentul de faţă contractul semnat, studiul de fezabilitate realizat şi proiectarea realizată pentru primii 64 de kilometri.  

Pentru alţi 212 kilometri se face un studiu de fezabilitate. Până atunci, Regia Autonomă de Distribuire a Energiei Termice din Bucureşti, pierde aproape o mie cinci sute de tone de apă, în fiecare oră. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Reţeaua de termoficare din Bucureşti, în prag de colaps! Ţevile vechi de 52 de ani cedează rând pe rând