Robert Negoiţă, acuzat de ucidere din culpă, după ce doi muncitori au murit pe şantierul de lângă Ministerul Culturii
Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, este acuzat de ucidere din culpă şi abuz în serviciu. El are calitate de suspect în dosarul morţii celor doi muncitori care lucrau pe şantierul de lângă Ministerul Culturii.
Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a fost citat miercuri în dosarul privind moartea a doi muncitori care lucrau pe şantierul deschis de lângă Ministerul Culturii. Edilul a fost însoţit de avocatul său, însă nu a făcut nicio declaraţie în legătură cu acuzaţia care i se aduce.
Tragedia din curtea Ministerului Culturii scoate la iveală o situaţie tipic românească. Doi oameni au murit în urma unui lanţ al slăbiciunilor ilegale.
Lucrarea făcută fără autorizaţie de firma Primăriei Sectorului 3 nu ar fi fost necesară dacă aceeaşi primărie nu ar fi transformat o cale de acces pentru maşini într-o alee pietonală. Fără această cale de acces, clădirea nu mai îndeplinea normele de prevenire a incendiilor.
Şase aleşi USR au depus plângere penală la DNA
Plângerea a fost depusă de consilierii generali Ana Ciceală şi Nicorel Nicorescu, consilierii locali de la Sectorul 3 Eugen Matei şi Alexandru Sava, de Teodora Stoian, consiliera ministrului Justiţiei, şi de europarlamentarul Vlad Gheorghe.
"Aleşii USR PLUS arată că lucrările desfăşurate pe şantierul de lângă Ministerul Culturii, din dispoziţia lui Robert Negoiţă, urmăreau modificarea accesului auto spre demisolul clădirii Ministerului Culturii, pentru ca în final să obţină spaţiu pentru amenajarea 'câtorva terase'. Totodată, consilierii generali şi locali, precum şi europarlamentarul Vlad Gheorghe le mai cer procurorilor anticorupţie să cerceteze şi implicarea celor două firme subordonate Consiliului Local al Sectorului 3, Algoritm Rezidential SRL şi Algoritm Construcţii S3, precum şi a funcţionarilor din cadrul Direcţiei de Administrare a Domeniului Public (DADP) a Sectorului 3, care au acţionat la ordinul verbal al primarului Negoiţă. Astfel, lucrările au fost efectuate cu utilaje şi muncitori de la cele două firme subordonate CL Sector 3, iar de asfaltare şi punerea bordurilor a fost responsabilă DADP", a scris la vremea respectivă Eugen Matei pe Facebook.
Potrivit acestuia, în plângerea penală, aleşii USR PLUS arată că lucrările de pe şantier au fost efectuate de societatea Algoritm Rezidential SRL fără autorizaţie de construire, fără ca Sectorul 3 să aibă vreun drept asupra terenului şi fără să fie comunicată data începerii lucrărilor şi fără să fie luate măsurile de siguranţă necesare pentru evitarea accidentelor.
Cine sunt muncitorii morţi pe şantierul ilegal din Capitală
Rudele celor doi muncitori care au murit pe şantierul din centrul Capitalei au aflat de la televizor despre tragedie. Au spus la vremea respectivă că, niciun oficial nu i-a anunţat. Se gândeau chiar să dea firma primăriei în judecată. Între timp, un reprezentant al ministerului Culturii, spunea că nimeni din instituţia care deţinea terenul nu ştia ce e cu respectiva lucrare.
Cu vocea tremurândă şi lacrimi în ochi, soţia unuia dintre muncitorii îngropaţi de vii a povestit ce a vorbit ultima dată cu bărbatul de 53 de ani. Era cu doar câteva ore înainte de tragedie.
Emilia Moise, soţie muncitor: A venit pe la 2 jumate într-o mare grabă să ia flexul. Şi eu i-am spus că avea o programare la medic la 5 şi a zis că ştiu, mă duc repede, tai ţeava, şi mă întorc şi am timp să ajung. Am aflat ulterior de la televizor că el murise în altă parte de unde lucra.
Reporter: Aveau echipamente de protecţie?
Emilia Moise, soţie muncitor: Nu, salopete aveau şi bocanci.
Celălalt muncitor ucis de malul de pământ avea 58 de ani şi era instalator. Lucra pe un alt şantier, însă a fost chemat după ce s-a spart o ţeavă în şanţul unde şi-a găsit apoi sfârşitul.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰