Mii de români din Australia încearcă să ia viaţa de la capăt. Imagini incredibile surprinse de echipa Observator
Australia încearcă să renască din cenuşă. Iar odată cu ea, oamenii iau viaţa de la capăt. Echipa Observator a ajuns în unele dintre cele mai afectate zone, acolo unde incendiile de vegetaţie au lăsat în urmă un peisaj apocaliptic. Un român ne-a fost ghid în cea mai dureroasă călătorie.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Australia încearcă să renască din cenuşă. Iar odată cu ea, oamenii iau viaţa de la capăt. Echipa Observator a ajuns în unele dintre cele mai afectate zone, acolo unde incendiile de vegetaţie au lăsat în urmă un peisaj apocaliptic. Un român ne-a fost ghid în cea mai dureroasă călătorie. Iar lupta încă nu s-a încheiat. Peste 130 de focare sunt şi acum active.
O lume sfârşită ni se dezvăluie în faţa ochilor, în călătoria noastră prin Australia. Nicio urmă de viaţă, doar pământ negru, fum şi resturi carbonizate. Suntem în Canberra, capitala ţării devastate de foc, unde mii de români încearcă să ia viaţa de la capăt.
"Deci asta e cam ceea ce vedem din ce în ce mai des în Canberra, nu? Da. Deci începe să fie din ce în ce mai comun. Ăsta-i uscat, ăsta-i uscat".
Lucian Burcă a părăsit România în urmă cu cinci ani. Abia-şi găsise liniştea alături de soţie şi copil, când infernul s-a dezlănţuit. În două luni, speranţele sale s-au transformat în cenuşă: "În zona asta ce trebuia să fie? Iarbă. Gazon ar fi trebuit să fie. Şi ce s-a întâmplat? Secetă. Uscat. Şi totul e pârjolit, totul e ars? Da".
Un oraş fantomă într-o ţară făcută scrum. Din capitala Australiei, pornim spre Buxton, pe un drum pe care cu greu îl poţi privi.
Sate în care sute de familii şi-au construit o viaţă sunt acum aşezări fantomatice. Prin perdeaua de fum, înaintăm cu emoţie şi teamă. La fiecare pas, sub copacii carbonizaţi, puşi la pământ, se pot ascunde noi focare.
O suprafaţă de aproape o mie de metri, totul a fost făcut scrum aici. Pădurea, o casă aici, două ceva mai departe.
Sunt şi zone unde oamenii s-au întors la locuinţele lor, acolo unde au putut face acest lucru. Încearcă să îndepărteze copacii arşi din jurul caselor, încearcă practic să înceapă o nouă viaţă.
John a avut noroc. Flăcările i-au ocolit la limită casa. Ca prin minune, câinele lui a supravieţuit.
Pe coasta de nord-est, peste 130 de mici focare au reizbucnit. Pompierii duc o luptă continuă şi epuizantă cu focul. Sunt coordonaţi 24 de ore din 24 dintr-un centru de comandă. Aici, suntem martorii naturii imprevizibile. Vedem, în direct, zonele ameninţate.
Aceasta este sala unde cam toţi pompierii din zonă muncesc. Sunt împărţiţi în diferite locuri, o parte dintre ei monitorizează cam tot ceea ce se întâmplă în această zonă, iar în altă parte, preiau apelurile.
Există o secţiune separată, o secţiune dedicată cercetării tuturor dealurilor şi munţilor din această zonă de nord-est a coastei din Australia. În spatele meu, undeva, se fac diferite cercetări, diferite localizări ale zonelor unde focul riscă şi la această oră să izbucnească.
În biroul lui David Stimson, ofţer în centrul de comandă, aflăm proporţiile unuia dintre cele mai mari dezastre cu care omenirea s-a confruntat.
O rană dureroasă pe care planeta nu o putea trata niciodată. Doar câteva specii au mai supravieţuit în pădurile arse. Din elicopter, salvatorii aruncă tone de cartofi dulci şi morcovi pentru ele.
Împreună, redescoperim noua Australie. Vedem ce au lăsat în urmă incendiile istorice. Şi aflăm ce avem cu toţii de învăţat din asta.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰