Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Români care au revoluționat medicina: ANA ASLAN, medic specialist în gerontologie

Visa să devină pilot, dar viața avea să îi schimbe planurile

de Redactia Observator

la 21.07.2015 , 14:31

Visa să devină pilot, dar viața avea să îi schimbe planurile

S-a născut la Brăila într-o familie de intelectuali. La 13 ani își pierde tatăl și familia se mută la București. La 16 ani visa să ajungă pilot, însă declară greva foamei pentru a înfrânge împotrivirea mamei și se înscrie la Facultatea de Medicină.

În timpul Primului Război Mondial, îngrijește soldații din spitalele militare, în spatele frontului de la Iași. După întoarcerea la București, în anul 1919, lucrează alături de neurologul Gheorghe Marinescu și, trei ani mai târziu, absolvă Facultatea de Medicină. Este numită preparator la clinica II din București.

Articolul continuă după reclamă

Formula tinereții veșnice: Gerovital H3

Urmează o activitate didactică și spitalicească la Filantropia, Institutul Clinico-Medical al Facultății de Medicină din București, Clinica Medicală din Timișoara, Spitalul CFR. Din 1949, devine șef al Secției de fiziologie a Institutului de Endocrinologie din București, și astfel Ana Aslan începea o frumoasă carieră de gerontolog. Avea să obțină rezultate remarcabile și aprecieri din partea Academiei Române. Mai târziu, vestitul Gerovital H3 revoluționa întreaga lume medicală.

În 1960, Ana Aslan începea experimentarea unui nou produs: Aslavitalul. Acesta conținea și un factor activator al sistemului nervos și al aparatului cardiovascular. Influența complexă asupra procesului de îmbătrânire a sistemelor de reglare și a bolilor cronice degenerative a făcut din terapia cu Gerovital H3 și Aslavital o medicație complexă cu largă aplicabilitate în geriatrie.

Cel mai solicitat medic din istoria medicinei

Împărați, regi, șefi de stat, scriitori celebri, dar și pacienți obișnuiți, au apelat la serviciile sale medicale: scriitorul spaniol, Pablo Neruda, premierul indian Indira Ghandi, mareșalul Charles de Gaulle, generalul Franco, maresalul Tito, pictorul Salvador Dali, soția președintelui american JFK, Jaqueline Kennedy, Charlie Chaplin, sunt câteva dintre cele mai cunoscute personalități care au fost tratate de medic și au vizitat clinica de geriatrie din România.

Elena Ceausescu i-a refuzat ultimele dorințe

După ce a fost răpusă de o boală necruțătoare, autoritățile române au refuzat înmormântarea creștinească și depunerea acesteia alături de mama și fratele ei. De la morga spitalului Elias, în absența preotului, carul mortuar i-a dus rămășițele pământești la cimitirul Bellu.

Astăzi, Institutul Național de Gerontologie și Geriatrie​ "Ana Aslan", îi poartă numele.

Români care au revoluționat medicina: VICTOR ANASTASIU, aviator, medic și psihofiziolog

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aveţi poliță facultativă de asigurare a locuinței?
Observator » Evenimente » Români care au revoluționat medicina: ANA ASLAN, medic specialist în gerontologie