Sute de români, cercetați pentru fals și uz de fals din cauza adeverințelor de deplasare
Unde-i lege, e şi fărădelege. Tot mai mulţi români falsifică declaraţiile de la angajator, pentru a ieşi din casă. Ce nu au ştiut este că poliţiştii îi depistează în doar câteva clipe. 500 de oameni din toată ţara au plătit scump minciuna şi au acum dosar penal.
- Oamenii legii au dat amenzi de peste 100 de milioane de euro, de la începutul stării de urgență.
- În jur de 500 de români au dosar penal pentru fals și uz de fals.
Mulţi români s-au gândit că au găsit o portiță să fenteze legea. Și-au falsificat declaraţiile de la angajator. Surpriză, însă! Poliţia are acces la baza de date REVISAL şi, în câteva secunde, descoperă minciuna.
Cosmin Andreica, liderul sindicatului Europol: Am avut astfel de situații. În jur de 10 cazuri în fiecare județ în care s-au întâlnit dosare penale pentru fals și uz de fals cu privire la folosirea acestor adeverințe cu scopul de a justifica ieșirea din casă. Una din cele trei declarații erau completate în sensul în care se deplasau pentru activități agricole și nimeni nu verifică dacă deține sau nu acel teren.
Numai în ultimele 24 de ore au fost date sancţiuni în valoare de peste 1,6 milioane de euro. De la începutul stării de urgenţă, valoarea amenzilor a depăşit 100 de milioane de euro.
Aceasta este însă suma totală a sancţiunilor date. Când vine vorba de plată, situația stă altfel. În primul rând, până pe 3 aprilie, oricât de mare era amenda se putea plăti doar jumătate din minim. Asta înseamnă 50 de lei.
O a doua problemă: foarte mulţi dintre cei care au primit sancțiuni nu au cu ce să le plătească și nici autoritățile nu au pe ce conturi să pună poprire pentru a le lua banii.
Avocaţii atrag atenţia că românii care falsifică documente oficiale riscă închisoarea.
Cristian Ene, avocat: Pot fi trimiși în judecată pentru fals în declaraţii, infracțiune care poate fi pedepsită cu șase luni până la doi ani de inchisoare. În situația în care se constată că a fost săvârșită fapta și în perioada stării pandemice, există posibilitatea să se adauge la maximum prevăzut de lege - la cei doi ani - încă un spor de până la doi ani.
Românii care nu respectă restricţiile riscă acum amenzi de până la 70.000 lei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰