Antena Meniu Search
x

România a făcut primii pași oficiali către F-35. În primă etapă vom avea 32 de aeronave de ultimă generaţie

România va cumpăra, în prima etapă, 32 de avioane F-35. MApN a depus către Parlament cererea de aprobare pentru achiziţionarea aeronavelor de ultimă generaţie, potrivit Defense România.  

de Redactia Observator

la 09.08.2023, 11:02

Imagine ilustrativă - Profimedia Images

Astfel, MApN a trimis Parlamentului României cererea de aprobare pentru achiziționare în etapa inițială a 32 de avioane de luptă multirol generația a V-a de tip F-35. Costul estimativ al programului este de 7.5 miliarde de dolari, precizează sursa citată

„Facem primul pas pentru dotarea Forțelor Aeriene Române cu o capabilitate de ultimă generație care va oferi României un statut consolidat în arhitectura de securitate pe Flancul Estic și în regiunea Mării Negre”, anunţă ministrul Tîlvăr. 

F-35 Lightning este o armă formidabilă, capabilă să încline balanţa unui conflict. E un avion de generaţia a cincea, fabricat de Lockheed Martin, care se află deja în dotarea armatelor din SUA, Marea Britanie, Israel, Italia sau Japonia. Poate păcăli radarul inamic şi de aceea este folosit de la misiuni de recunoaştere şi până la bombardamente strategice. Rapid precum "fulgerul", atinge 2000 de kilometri pe oră. Cu alte cuvinte, poate ajunge de la Timişoara la Constanţa în puţin peste 20 de minute. Cu o rază de acţiune de aproape 3000 de kilometri, poate fi echipat cu mai multe tipuri de bombe, rachete antiradar şi aer-aer. 

 România ar putea avea avioane F-35 în 2032

Pe acelaşi subiect

Abia în 2032, ţara noastră va avea avioane F-35, cu condiţia ca scrisoarea de acceptate trimisă Statelor Unite să fie semnată în 2024, a mai precizat ministrul Apărării  

"Dacă scrisoarea de acceptate va fi semnată în 2024, probabil că în 2032 vom avea primele aparate. Din punct de vedere temporal poate părea un interval de timp îndepărtat. Dar știți foarte bine că în domeniul militar elementele de achiziție, capabilitățile militare nu sunt produse pe raft", a precizat Angel Tîlvăr, ministrul Apărării. 

România are în momentul de faţă, 17 aeronave F-16. În noiembrie anul trecut, ţara noastră a semnat contractul de achiziţie a încă 32 de avioane din Norvegia. 388 de milioane de dolari e valoarea contractului. Până în 2030, când vom începe teoretic trecerea la F-35-uri, am putea avea o flotă de 50 de aeronave multirol, multe dintre ele ajunse, însă, la finalul resursei de zbor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Evenimente » România a făcut primii pași oficiali către F-35. În primă etapă vom avea 32 de aeronave de ultimă generaţie