Antena Meniu Search
x

România a fost condamnată la CEDO pentru că a expulzat un tunisian fără să îi spună motivele

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a condamnat România pentru că a expulzat de pe terirotriu său un tunisian din motive de securitate națională, dar pe care nu i le-a comunicat acestuia invocând că informațiile sunt secrete.

De Cornel Preda la 09.03.2021, 14:06
Clădirea CEDO de la Strasbourg
Clădirea CEDO de la Strasbourg - Shutterstock

Reclamantul este un cetăţean tunisian născut în 1982 şi sosit în 2007 în România, unde s-a căsătorit cu o româncă şi a avut un copil. În 2009, el a obţinut un permis de sejur pentru „viaţă familială” valabil până în 2015. Dar în 2012, justiția română l-a declarat „persoană indezirabilă” şi i-a interzis să locuiască în România timp de cinci ani.

CEDO spune că reclamantul „nu a primit nicio informaţie despre comportamentul său concret susceptibil de a pune în pericol securitatea naţională şi nici despre desfăşurarea unor momente-cheie ale procedurii”. Cei şapte judecători ai CEDO au apreciat în unanimitate că România a încălcat Articolul 1 din Protocolul Nr.7 al Convenţiei europene a drepturilor omului, referitor la garanţiile procedurale în caz de expulzare a străinilor. „Parchetul arăta că - potrivit unor informaţii clasificate de nivel secret puse la dispoziţia sa de Serviciul Român de Informaţii - existau indicii serioase potrivit cărora reclamantul desfăşura activităţi de natură să pună în pericol securitatea naţională”, continuă Curtea.

Ce daune trebuie să plătească România

Avocatul său nu a putut avea acces la elementele considerate secrete din dosar şi reclamantul a fost expulzat în Tunisia în decembrie 2012. 

„Având în vedere informaţii foarte reduse şi generale de care reclamantul dispunea, el nu s-a putut baza pentru a-şi apăra cauza decât pe presupuneri, fără a putea contesta în mod concret un comportament sau altul despre care i s-ar fi transmis că pune în pericol securitatea naţională”, a explicat CEDO.

România va trebui să plătească 5.000 de euro pentru daune morale. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Evenimente » România a fost condamnată la CEDO pentru că a expulzat un tunisian fără să îi spună motivele