Antena Meniu Search
x

Video România a mai găsit un top în care e la coada Europei: consumul de fructe şi legume. Pericolul la care ne expunem zilnic

Suntem la coada Uniunii Europene chiar şi la consumul de fructe şi legume. Nici măcar 5% dintre români au zilnic pe masă aşa ceva. Specialiştii spun că principala cauză e lipsa educaţiei alimentare. În plus, nici preţurile care au tot crescut în ultimul an nu-i ajută pe oameni să aleagă mai multe fructe şi legume, mai ales în perioadele când nu sunt în sezon.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 05.01.2022, 20:45

Vezi și

Ariana locuieşte în Germania şi a venit în Bucureşti în vacanţă. Am găsit-o într-un supermarket din Capitală, unde a venit să cumpere fructe şi legume.

Ariana Rusu: Sunt sănătoase și pentru că mă hrănesc vegan. De aceea. Cred că în România se consumă foarte multe lactate, carne și așa mai departe, sunt destul de reticienţi la consumul de fructe și legume. Cred că e vorba despre obiceiuri.

România se află pe ultimul loc în UE la consumul de fructe și legume. Doar 2% dintre români consumă în fiecare zi porția de fructe și legume recomandată de specialiști. Lângă noi se află țări precum Bulgaria sau Slovenia, unde procentul celor care consumă zilnic fructe și legume e de 5%. La polul opus se află țări precum Irlanda, Olanda, Danemarca sau Franța.

Cauze pentru care nu consumăm fructe şi legume 

Pe acelaşi subiect

Client: Comoditatea. Nu vin să fac cumpărături în fiecare zi și atunci fac o dată pe saptămână, cel mult de două ori și atunci consumul e relativ redus.

Lygia Alexandrescu, nutriționist: Educația nutriţională nu există în școală. Apoi prețul mare. De multe ori, fructe de sezon nu se găsesc la prețuri confortabile și aici ne referim primăvara la tot ce înseamnă cireșe, căpșune. Au niște prețuri foarte mari.

Client: Din cauza banilor, în primul rând și pe urmă ține și de educație. Ce au mâncat în familie, cum au crescut în familie.

Studiile arată că cei care consumă zilnic fructe și legume prezintă un risc mai scăzut de a dezvolta diferite afecțiuni.

Lygia Alexandrescu, nutriționist: Ele au rol protector pentru sistemul cardiovascular. Pot reduce cu până la 25% riscul de accident vascular, de boală coronariană, de cancer gastric.

Specialiștii recomandă un consum zilnic de cinci porții de fructe și legume, adică undeva la 400 de grame pe zi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » România a mai găsit un top în care e la coada Europei: consumul de fructe şi legume. Pericolul la care ne expunem zilnic