Antena Meniu Search
x

România are prima escadrilă de avioane F16

Flota de avioane F 16 este completă. Ultimele trei aparate de zbor au ajuns astăzi în România, în baza de la Feteşti.

Vezi și

Flota de avioane F 16 este completă. Ultimele trei aparate de zbor au ajuns astăzi în România, în baza de la Feteşti. Ne va costa o avere întreţinerea lor, dar este un preţ pe care trebuie să-l plătim, ca membri NATO. Valoarea contractului depăşeşte 600 de milioane de euro. Ne pregătim acum de achiziţionarea a încă 36 de avioane, tot F 16, de la americani.

Baza aeriană de la Feteşti vibrează de la zgomotul avioanelor F 16. Sunt unele din cele mai performante din lume, folosite de multe state NATO. De astăzi, România are o escadrilă completă. 12 aparate de zbor aduse din Portugalia, ultimele trei, chiar azi.

Avioanele ating 2 MACH, adică de două ori viteza sunetului. Pot fi echipate cu 6 rachete sau bombe, au un sistem radar de ultimă generaţie şi un tun de bord cu 6 ţevi, calibrul 20 milimetri. O adevărată maşinărie de război.

Nu ne pregătim de război, spun oficialii, însă nici nu puteam să rămânem în dotare cu bătrânele MIG-uri, demult depăşite.

Pe acelaşi subiect

Apărarea ţării are şi un preţ uriaş. 628 de milioane de euro, bani care acoperă doar achiziţionarea avioanelor, modernizarea lor şi pregătirea piloţilor şi a personalului auxiliar. Se adaugă alte costuri. Pentru o oră de zbor plătim 5 mii de euro, iar pentru lansarea unei singure rachete, la antrenamente sau în misiuni reale, alte 85.000. În plus, am cheltuit 30 de milioane de euro pentru modernizarea bazei Feteşti, unde sunt ţinute aeronavele.

Eventualele reparaţii se vor face tot în România. În următoarele luni, piloţii vor continua antrenamentele, iar de anul viitor, pot intra în luptă în zonele fierbinţi de pe glob, dacă NATO ne va cere asta. 

Ţara noastră se pregăteşte acum să cumpere sistemul de rachete Patriot,  mult mai scump ca avioanele F16. Peste 3 miliarde de euro. Primele elemente de apărare antiaeriană vor sosi până la sfârşitul anului. În 2018 începem şi negocierile cu Statele Unite ale Americii pentru cumpărarea a încă 36 de aeronave de război.

O campanie de înarmare condamnată de multe ori de Rusia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » România are prima escadrilă de avioane F16