Antena Meniu Search
x

Coronavirus 15 iunie. Spitalele de boli infecţioase din ţară se umplu iar cu bolnavi. La Matei Balş, toate paturile sunt ocupate | Video

A scăzut numărul cazurilor noi de COVID-19 în ţara noastră în ultimele 24 de ore. E drept, s-au făcut şi mai puţine teste decât zilele trecute, când au fost raportate cifre alarmante de noi îmbolnăviri. Nu e cazul să ne bucurăm, suntem în a cincea zi consecutiv în care creşte numărul de cazuri active. În spitale, ambulanţele aduc pe bandă rulantă pacienţi aşa că medicii şi autorităţile fac apel să respectăm regulie de protecţie sanitară.

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 15.06.2020, 20:57

Vezi și
  • Peste 22.000 de români s-au infectat cu noul coronavirus, până acum.
  • Toate paturile de spital de la Institutul Matei Balș sunt ocupate cu pacienți infectați.

În faţa Institutului Matei Balş din Capitală mai mulţi oameni stau la coadă şi aşteaptă să fie consultaţi. Unii au simptome specifice infecţiei cu noul coronavirus: tuse, febră, dificultăţi la respiraţie şi vor să fie testaţi. Alţii au intrat în contact cu persoane infectate şi se tem că s-au îmbolnăvit. Medicii abia fac faţă numărul mare de pacienţi. Toate cele 690 de paturi ale spitalului sunt ocupate. 

Treptat, spitalele de boli infecţioase din ţară se umplu iar cu bolnavi. 

În Spitalul Victor Babeş din Bucureşti, al doilea spital de boli infecţioase ca mărime din ţară, sunt internaţi acum 285 de pacienţi infectaţi cu noul coronavirus. Cu aproape 100 mai mulţi decât acum două săptămâni. Managerul ia în calcul să cheme personalul medical din concediu pentru a face faţă numărului mare de bolnavi.

Pe 1 iunie, în prima zi de când a intrat în vigoare al doilea val de măsuri de relaxare, au fost înregistrate 141 de cazuri. Zilele următoare, numărul a crescut şi s-au raportat chiar şi 320 de îmbolnăviri în 24 de ore. Astăzi, cifra este mai mică. Dar şi numărul testelor este mic comparativ cu celelalte zile, puţin peste 3.000. Suntem însă în a cincea zi consecutivă în care creşte numărul de cazuri active. 

Prin comparaţie, în Germania şi Italia, numărul cazurilor a scăzut semnificativ în primele două săptămâni de la relaxare. În Spania, au fost înregistrate 1.000 de cazuri noi în 14 zile. Ieri, toate aceste ţări au sub 350 de cazuri. 

Valeriu Gheorghiță, medic infecţionist: Fiecare caz nou reprezintă o sursă de infecţie pentru alte persoane. Este păcat să pierdem trendul obţinut până acum. Vorbim de un risc de transmitere care de la momentul în care ne aflăm sub 1 acel factor de transmitere de sub 1 s-ar putea ca în momentul de faţă să depăşim acel prag critic.

22.165 de români au fost diagnosticaţi până acum cu COVID-19. Cei mai mulţi în Suceava, Bucureşti şi Braşov. A crescut şi numărul deceselor. 17 oameni au murit în ultimele 24 de ore, iar bilanţul negru a ajuns la 1.427. 

Ruda unui pacient decedat susține că "vinerea trecută a fost dus la spital că era grav bolnav de boala lui, ciroză. Noaptea l-a depistat cu coronavirus şi într-o săptămână a decedat. Ni s-a spus că a luat din aer ... sau poate din spital".

Medicii fac apel la oameni să respecte regulile de protecţie sanitară: să poarte măşti în spaţii închise si să păstreze distanţa faţă de alte persoane. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Coronavirus 15 iunie. Spitalele de boli infecţioase din ţară se umplu iar cu bolnavi. La Matei Balş, toate paturile sunt ocupate | Video