Video România, la coada clasamentului UE privind telemunca. Doar 2.5% dintre români lucrau anul trecut, în mod obişnuit, de la domiciliu
România se numără printre ţările cu cea mai scăzută pondere a celor care munceau de acasă anul trecut. Asta arată ultimele date făcute publice de Eurostat.
Doar 12,3% dintre persoanele angajate, cu vârsta între 15 şi 64 de ani, din UE lucrau în mod obişnuit de acasă, anul trecut, cea mai scăzută pondere înregistrându-se în Bulgaria (1,2%) dar și în Romania (2,5%). Urmează apoi Croaţia (3,1%) şi Ungaria (3,6%), arată datele publicate de Eurostat.
Anul trecut, un procent mai ridicat de femei (13,2%) lucrau în mod obişnuit de acasă, faţă de bărbaţi (11,5%).
Finlanda, în top la telemuncă
Potrivit sursei citate, este mult mai puţin probabil ca oamenii mai tineri să lucreze de acasă (anul trecut doar 6,3% dintre cei cu vârsta între 15 şi 24 de ani declarau că lucrează de acasă), comparativ cu 13% dintre cei cu vârsta între 25 şi 49 de ani şi 12,4% dintre cei cu vârsta între 50 şi 64 de ani.
Finlanda este pe primul loc pe lista statelor membre UE pentru munca la domiciliu, 25,1% din angajaţi lucrând în mod obişnuit de acasă în 2020. Finlanda este urmată de Luxemburg (23,1%) şi Irlanda (21,5%). În contrast, cea mai scăzută pondere a celor care munceau de acasă s-a înregistrat anul trecut în Bulgaria (1,2%), Romania (2,5%), Croaţia (3,1%) şi Ungaria (3,6%).
În prezent, numărul tot mai mare al persoanelor vaccinate, reducerea infectărilor zilnice şi eliminarea restricţiilor fac ca tot mai multe companii din România, care s-au bazat pe telemuncă, să înceapă să îşi recheme angajaţii la birouri.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰