Antena Meniu Search
x

Video "E bine şi pentru salariul nostru". Angajatorii români se uită cum muncitorii asiatici pleacă definitiv în Vest odată cu intrarea în Schengen

E prima zi în Schengen şi, pe lângă bucuria noastră, muncitorii asiatici din România sunt parcă şi mai fericiţi. Occidentul e acum la doar un zbor de avion distanţă, fără controale şi bătăi de cap. Patronii români se uită neputincioşi cum libera circulație îi lasă fără angajaţi. Estimările arată că mai bine de jumătate din forţa de muncă asiatică va pleca de la noi. Mulţi spun că vor merge în vacanţe în Europa, în vreme ce alţii recunosc că România devine pentru ei doar o escală spre Vest. 

de Redactia Observator

la 02.04.2024, 15:33

Angajatorii români se uită cum muncitorii asiatici pleacă definitiv în Vest odată cu intrarea în Schengen
Angajatorii români se uită cum muncitorii asiatici pleacă definitiv în Vest odată cu intrarea în Schengen

Zările s-au deschis pentru asiaticii care muncesc la noi în țară. 

"Cred că regulile vor fi la fel, deci va fi bine pentru oricine din ţara noastră să stea aici."

"Suntem foarte fericiţi să fim acum în România, pentru că acum România este mult mai bine de comparat cu celelalte ţări."

Şi este mai bine la noi pentru că am devenit o poartă spre Occident şi o ţară de tranzit. Mulţi recunosc că, de aici, îşi vor lua doar bilet de dus spre Vest. 

Pe acelaşi subiect

Angajatorii români se uită neputincioşi la cum vor rămâne fără oameni

"E bine pentru că suntem oameni din alte ţări. Acum cu Schengen înseamnă că putem vizita, călători şi e cool pentru noi! Şi cred că e bine şi pentru salariul nostru."

"Este bine pentru călătorit. Am stat aici trei ani şi anul următor voi merge în Spania."

Angajatorii români se uită neputincioşi la cum vor rămâne fără oameni. Estimările arată că până la 50% din forţa de muncă asiatică va pleca o dată cu intrarea în spaţiul de liberă circulaţie.

Sincron Romulus Badea, vicepreşedinte Patronat importatori forţă de muncă: Ar putea fi un impact mare. Este o situaţie la care trebuie să ne gândim în mod serios, deschiderea în zona Schengen le aduce alte posibilităţi, până acum aveau restricţie în a călători, acum pot sa călătorească, atenţie, nu au drept de muncă. Cred că primele zile din luna aprilie ne vor arăta.

Angajatorii recunosc că nu vor putea oferi salariile din Vest

Şi nimic nu-i va putea opri. Angajatorii recunosc că nu vor putea oferi salariile din Vest.

Ruxandra Drăghici, Director de vânzări: Asta da înseamnă că pot să și plece. E o oportunitate pentru angajaţii non UE pentru ușurința cu care ar migra în țări în care sunt plătiți mult mai bine: Germania, Austria. Din feedbackul angajatorilor unii ne transmit că e o forță de muncă valoroasă.

La finalul anului trecut erau peste 139.000 de muncitori străini cu drept de ședere în România. Aproape 19.000 vin din Nepal, iar alți aproape 15.000 sunt din Sri Lanka. Cei mai mulţi lucrează în domenii precum retail, construcții sau horeca.

Spațiul Schengen permite unui număr de peste 400 de milioane de persoane să călătorească liber între țările membre fără a trece prin controale la frontieră.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 4 voturi
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri economice » "E bine şi pentru salariul nostru". Angajatorii români se uită cum muncitorii asiatici pleacă definitiv în Vest odată cu intrarea în Schengen