Antena Meniu Search
x

România, acuzaţii de la Kremlin pentru plagierea politicienilor din vest

Furie la Moscova după ce ţara noastră a trecut Rusia oficial pe lista inamicilor, în noua strategie de apărare a ţării. Kremlinul ne acuză că alimentăm tensiunile şi neîncrederea în regiune şi spune despre politicienii români că nu sunt decât nişte plagiatori ai celor din Vest.

de Redactia Observator

la 13.06.2020, 13:58

Vezi și
  • Moscova este identificată oficial drept inamic în Strategia Naţioanală de Apărare.
  • Decizia a produs revoltă la Kremlin.

Anexarea ilegală a Crimeei, războiul civil din Ucraina sau mobilizarea de trupe şi armament tot mai aproape de graniţele noastre, fac din Rusia un risc de securitate pentru ţara noastră.

Sunt motivele pentru care, pentru prima dată după Al Doilea Război Mondial, Moscova este identificată oficial drept inamic în Strategia Naţioanală de Apărare. Decizia a produs revoltă la Kremlin.

Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al MAE: Faptul că la București se folosește metoda plagiatului nu confirmă decât o lipsă de gândire independentă în rândul politicienilor români și disponibilitatea lor de a servi intențiile de confruntare ale altora în privința Rusiei, chiar cu prețul propriilor interese, care, printre altele, se bazează pe apartenența noastră comună la Regiunea Mării Negre.

Ruşii cred că strategia ţării noastre va fi folosită de SUA şi NATO pentru a mobiliza trupe şi armament în regiunea Mării Negre.

Valery Kuzmin - ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti: Este un document al unui stat NATO, pentru NATO, cel mai important este să primească resurse financiare din partea fiecărei ţări membre şi ca mai mulţi bani să fie alocaţi, din bugetele anuale, pentru Apărare despre asta a vorbit şi Jens Stoltenberg în cel mai recent discurs al său.

În urma acestor declaraţii, ambasadorul Rusiei în România, Valery Kuzmin, a fost convocat la ministerul român de Externe, unde a avut loc o discuţie la nivel de secretari de stat.

Diplomaţii români i-au transmis ambasadorului rus că ţara sa nu ar trebui să fie surprinsă că apare la capitolul ameninţări în Strategia de Apărare a României. Documentul nu face altceva decât să prezinte riscurile la adresa securtiăţii României, iar referirile la Rusia ţin cont de comportamentul ofensiv şi destabilizator pe care Moscova l-a avut în ultimii ani în regiunea Mării Negre şi nu numai.

Strategia de securitate a NATO identifică, la rândul ei, Rusia printre ameninţări. Acţiunile agresive ale Rusiei, inclusiv ameninţarea şi folosirea forţei pentru a atinge scopuri politice, pun la încercare Alianţa şi subminează securtiatea euro-atlantică şi ordinea internaţională

La fel se întâmplă şi în strategia de securitate a Statelor Unite , unde ţara este menţionată printre actorii statali care, prin acţiunile sale, pun în pericol valorile democratice în numeroase state ale lumii.

Noile tensiuni dintre România şi Rusia apar într-un climat deja sensibil pentru securitatea internaţională, după ce Rusia şi Statele Unite s-au retras anul trecut din Tratatul Nuclear pentru Forţele Nucleare intermediare. Documentul a însemnat sfârșitul oficial al Războiului Rece şi al cursei înarmării.

Fără el, cele două mari puteri pot relua testele cu rachete nucleare. Vladimir Putin a avertizat deja că dacă americanii aduc astfel de rachete la Deveselu, ţara sa nu va rămâne fără reacţie şi nu a exclus un atac în cazul în care astfel de proiectile sunt lansate de pe teritoriul nostru.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » România, acuzaţii de la Kremlin pentru plagierea politicienilor din vest