România trimite un convoi cu ajutor umanitar spre Croația - containere, corturi, paturi și saci de dormit

De Daniel Murărescu.
Publicat: 30.12.2020, 18:35.
Actualizat: 31.12.2020, 00:03

Croația a cerut asistență internațională după cutremurul puternic de 6.2 pe scara Richter, care a devastat regiunea orașului Petrinja, marți la amiaza. România va trimite, prin intermediul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, un convoi cu ajutoare umanitare, ce va pleca din Arad pe 31 decembrie.

cutremur în Croația

România oferă ajutor umanitar Croației, cu titlu gratuit

Profimedia Images

Comunicatul autorităților române:

În data de 29 decembrie 2020, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în calitatea sa de punct național de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităților din Croația pentru acordarea de asistență internațională, având în vedere că regiunea orașului Petrinja a fost lovită de un cutremur cu magnitudinea de 6.2 pe scara Richter, la ora locală 12:19 (13:19 ora României).

Urmare a activării Mecanismului European de Protecție Civilă, Guvernul României a decis acordarea unui ajutor umanitar extern de urgență, cu titlu gratuit, pentru autoritățile croate.

Delegația României participantă la misiune va fi formată din reprezentanți ai Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale (21 pers) și ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (8 pers).

Transportul se va asigura în perioada 30.12.2020 – 04.01.2021, cu mijloace auto aparținând IGSU și ANRSPS, iar ajutorul umanitar va consta în bunuri de primă necesitate, respectiv:

14 containere de locuit;
50 corturi;
100 paturi;
100 saltele;
200 saci de dormit.

Convoiul se va deplasa în data de 31.12.2020 pe ruta Arad-Budapesta-Zagreb, sosire estimativă în punctul de frontieră Letenye-Zelengaj (Ungaria/Croația), aproximativ ora 11.00.

Cutremurul din Croaţia a făcut cel puțin 7 victime

Mai multe persoane au murit sau au fost rănite în cutremurul cu magnitudinea de 6.2 produs marţi, în Croația.

Numeroase clădiri s-au prăbușit, inclusiv turnul de control al aeroportului din Zagreb a fost avariat, ca urmare a mișcărilor seismice.

Echipe de la Crucea Roșie, pompieri și militari au ajuns în zonele distruse de cutremur pentru operațiunile de căutare și salvare, dar și pentru ajutorarea sinistraților care acum au nevoie de hrană și adăpost.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.