Antena Meniu Search
x

Video Românii se gândesc din nou la vacanţe, după doi ani de pandemie. Pakistan, Ghana sau Benin, printre cele mai exotice destinaţii

Românii îşi reiau viaţa dinainte de pandemie: deja rezervările pentru vacanţe depăşesc toate aşteptările. Destinaţiile preferate rămân acelaşi, dar apar şi unele noi şi inedite, precum Pakistanul, de exemplu. În schimb, bugetul e mai mare. Pe de o parte oamenii au pus bani deoparte şi vor să-i cheltuiască, pe de alta preţurile oricum au crescut chiar şi cu 25%.

Alexandra Marin
de Alexandra Marin

la 19.02.2022, 20:00

Vezi și

Mihai nu a mai ieşit din ţară de doi ani, aşa că aşteptă cu nerăbdare un concediu cu familia. Şi a făcut planuri mari. "Şi eu fac parte din cei încurcaţi de pandemie. Ultima mea vacanţă a fost în 2019 şi de atunci n-am mai plecat nicărieri din motivele pe care le ştim cu toţii. Dorul este mare de o vacanţă. Ştiu doar că vreau să fie la cald şi în Grecia. Bugetul va fi de vreo 1.000-2.000 de euro", a declarat Mihai.

La fel ca el sunt mulţi alţi români care au încins deja telefoanele agenţiilor. "Ne face să fim optimişti în primul rând vânzările pe care le constatăm încă de la finalul anului trecut. Turiştii au început să aibă din nou încrederea de a călători. Săptămâna trecută a plecat un grup către Pakistan. Săptămâna viitoare eu merg ca însoţitor în Ghana, Tono, Benin. Destinaţii despre care nu puteam vorbi înaitne de pandemie", a declarat Florin Ionescu - expert în turism.

Litoralul românesc rămâne o destinaţie preferată

Unii turiştii sunt dispuşi să experimenteze destinaţii noi, dar şi să plătească mai mult. Cei mai mulţi însă mizează pe locurile unde merg la sigur. "Grecia şi Turcia rămân în continuare preferatele românilor, dar noile măsuri au făcut ca atenţia turiştilor să se îndrepte şi către alte destinaţii: Portugalia, Maroc, Mexic. Pentru al treilea an consecutiv, vedeta rămâne Egipt. Pentru vacanţele şcolare, charterele sunt unele la capacitate de 90%, iar altele de 50%", a declarat Roxana Ilinca - manager agenţie de turism.

Şi litoralul românesc se anunţă a fi plin vara asta. Multe hoteluri de la malul mării au ajuns deja la un grad de ocupare de aproape 50%. Era şi normal să se facă atât de multe rezervări, spun psihologii, mai ales după ce autorităţile din întreaga lume dau semnale de relaxare. "Avem totul planificat tocmai pentru a putea controla o parte din neprevăzutul ultimilor doi ani. În acelaşi timp, ne ducem cât mai departe tocmai pentru că vrem să depăşim zona de restricţii şi zona de confort pe care ne-am însuşit-o în ultimii doi ani", a declarat Jeni Chiriac - psiholog. Conform unui studiu realizat recent, trei sferturi dintre români îşi doresc acum să călătorească mai mult decât în vremurile pre-pandemice, iar mai bine de jumătate dintre cei chestionaţi spun că vor să meargă de cel puţin două ori pe an în vacanţă, în ţară sau în stăinătate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Evenimente » Românii se gândesc din nou la vacanţe, după doi ani de pandemie. Pakistan, Ghana sau Benin, printre cele mai exotice destinaţii