Antena Meniu Search
x

Video Romeo Dunca dă vina pe mort în cazul tragediei din Munţii Ţarcului. Turistul olandez nu şi-ar fi deschis airbagul special care l-ar fi salvat

Olandezul care a murit la heliski în Munţii Ţarcului, îngropat de viu de o avalanşă, nu şi-ar fi deschis airbagul, deşi a fost instruit să facă acest lucru în caz de pericol. Asta susţine Romeo Dunca, şeful CJ Caraş Severin şi co-fondatorul firmei care organizează aventurile extreme. Politicianul, care va fi audiat de poliţişti, mai spune că nu are ce să îşi reproşeze, pentru că participanţii la experieţa extremă îşi asumă în scris riscurile. 

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 30.01.2024, 20:18

Vezi și

Romeo Dunca, organizatorul sesiunilor de heliski, i-a dus personal cu elicopterul la peste două mii de metri altitudine pe cei trei olandezi şi pe fiul său, Cristi Dunca, ghidul lor. I-a lăsat pe toţi patru pe creste şi a plecat. Lars Schmittman, un bărbat de 44 de ani pasionat de sporturi extreme, ar fi luat-o înaintea celorlalţi şi a coborât pe schiuri în viteză.

Romeo Dunca, preşedintele CJ Caraş-Severin: I-am dus dimineaţă într-o zonă pe munte, pe Vârful Căleanu, acolo unde mii de oameni merg. Cetăţeanul respectiv semnase instructajul şi fusese dotat cu tot ceea ce trebuie. A depăşit ghidul şi s-a dus, a luat-o în faţă şi a declanşat o avalanşă care din păcate i-a fost fatală. 

Olandezul a stat în zăpadă mai bine de un sfert de oră

La fel ca ceilalţi trei schiori, Lars avea în spate un rucsac special, dotat cu airbag, care se umflă manual în caz de avalanşă. Dacă l-ar fi acţionat prin maneta de pe breteaua ghiozdanului, s-ar fi declanşat. Însă, când zăpada a luat-o la vale, a fost singurul care nu a activat perna de aer.

Pe acelaşi subiect

Romeo Dunca, preşedintele CJ Caraş-Severin: Iată că la ceilalţi doi care au fost prinşi în aceeaşi avalanşă le-a salvat viaţa. O viaţă de om înseamnă o pierdere imensă. Îmi pare rău.

Olandezul a stat în zăpadă mai bine de un sfert de oră, timp în care ceilalţi au săpat după el. Romeo Dunca a declarat pentru presa locată că aventurierii nu aveau semnal la telefon ca să sune după ajutor şi că la un moment dat, s-a întors după ei cu elicopterul. I-a coborât la baza muntelui, iar cu olandezul care nu mai respira a aterizat apoi pe heliportul spitalului din Caransebeş. Medicii n-au mai putut decât să constate decesul.

Cornel Galescu, şef Salvamont Caras Severin: A trecut un timp destul de mare de la momentul avalanşei până când noi ca Salvamont am fost anunţati prin 112. Trecuse mai bine de jumătate de oră ori în caz de avalanşă primele minute sunt eseţiale.

Rucsacurile cu airbag, echipate în timpul practicării sporturilor extreme, pot face diferenţa între viaţă şi moarte.

Şeful Consiliului Judeţean Caraş Severin susţine că turiştilor li s-a făcut instructajul de siguranţă legat de echipament

Şeful Consiliului Judeţean Caraş Severin susţine că turiştilor li s-a făcut instructajul de siguranţă legat de acest echipament. În plus, cunoşteau toţi şi faptul că în zona respectivă era risc moderat de avalanşă. Stratul de zăpadă e de peste 80 de cm.

De altfel, şi astăzi pericolul s-a menţinut tot la nivelul 3 din 5 în Munţii Ţarcului. Riscul este chiar mai ridicat în alte zone iar salvamontiştii atrag atenţia celor care vor să se aventureze pe creste că oricând se poate produce o tragedie similară.

Cornel Galescu, şef Salvamont Caras Severin: Avalanşa se produce în clipa în care un turist, alpinist sau schior calcă pe stratul nou de zăpadă, îl rupe şi acesta antrenează la vale o cantitate foarte mare de zăpadă. 

Martorii tragediei au fost deja audiaţi în dosarul de ucidere din culpă deschis imediat după ce olandezul şi-a pierdut viaţa.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Romeo Dunca dă vina pe mort în cazul tragediei din Munţii Ţarcului. Turistul olandez nu şi-ar fi deschis airbagul special care l-ar fi salvat