Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Rusia acuză oficial nivelul crescut de radiaţii cu ruteniu-106 în România şi trage un semnal de alarmă

Rusia a lansat acuzaţii oficiale privind nivelul crescut de radiaţii cu ruteniu-106 în România şi trage un semnal de alarmă legat de lipsa de informaţii.

de Redactia Observator

la 12.12.2017 , 18:40

Rusia acuză oficial nivelul ridicat de radiaţii cu ruteniu-106 din România

Rusia a lansat acuzaţii oficiale privind nivelul crescut de radiaţii cu ruteniu-106 în România şi trage un semnal de alarmă legat de lipsa de informaţii în acest sens. Acuzaţia a venit de la preşedintele comisiei ştiinţifice ruseţi responsabil cu anchetarea poluării cu ruteniu-106 în Rusia, în toamna acestui an.

Complexul nuclear rus Maiak nu este la originea poluării radioactive detectate la sfârșitul lunii septembrie în Europa, a anunțat vineri președintele comisiei științifice rusești responsabile cu anchetarea acestui caz - distrugerea unui "satelit" putând fi, în opinia acesteia, cauza respectivei poluări, informează AFP.

"Concluzia noastră este că Maiak nu poate fi la originea poluării radioactive cu ruteniu-106", a declarat în timpul unei conferințe de presă Vladimir Boltunov, directorul comisiei speciale create de conglomeratul nuclear rus Rosatom la 24 noiembrie.

Articolul continuă după reclamă

"Rezultatele analizelor individuale efectuate pe personalul de la Maiak nu au evidențiat nici o schimbare în organism (...) În perioada 1 august — 30 noiembrie, nu au existat nici accidente, nici probleme în funcționarea instalațiilor și a procesului tehnologic. Eliberarea de materiale radioactive în atmosferă nu a depășit nivelul normal", a adăugat el.

Chiar dacă Vladimir Boltunov nu a formulat vreo ipoteză cu privire la sursa poluării cu ruteniu-106, comisia științifică susține într-un comunicat că "nu exclude ca un obiect spațial, cum ar fi un satelit sau un fragment de satelit conținând ruteniu-106, care a reintrat în atmosferă, să fi fost sursa".

La 20 noiembrie, agenția rusă de meteorologie Rosgidromet a anunțat că o concentrație "extrem de mare" de ruteniu-106 — produs de fisiune rezultat din industria nucleară — a fost detectată la sfârșitul lunii septembrie în sudul Munților Urali, în special lângă complexul Maiak, un sit de retratare a combustibilului nuclear.

Vineri, comisia științifică a declarat că nivelurile de ruteniu-106 detectate în sudul Munților Urali erau de 100 până la de 1.000 de ori mai mici decât nivelurile permise și nu prezintă niciun risc pentru sănătate.

Comisia afirmă, de asemenea, că niveluri de ruteniu "cu mult superioare față de tot ce a fost detectat în Rusia" au fost înregistrate în România. "Comisia este preocupată de lipsa de informații cu privire la posibilele cauze ale acestei concentrații anormal de mari de ruteniu-106 în România", precizează comunicatul.

Vicepreședintele Institutului pentru dezvoltarea industriei nucleare din cadrul Academiei Ruse de Științe, Rafael Aroutiounian, a declarat, la rândul său, vineri, citat de agenția de presă TASS, că ipoteza avută în vedere este cea a "căderii în atmosferă a unui satelit științific".

Potrivit Institutului francez de protecție împotriva radiațiilor și de siguranță nucleară (IRSN), care a conchis la începutul lunii noiembrie, în urma unei anchete, că poluarea își are originea între Volga și Urali, aceasta nu poate proveni nici de la un reactor nuclear, nici de la căderea unui satelit.

IRSN a lansat ipoteza unei eliberări de elemente radioactive de la o instalație legată de ciclul combustibilului nuclear sau de producerea de surse radioactive.

Vineri, ONG-ul Greenpeace a publicat o petiție prin care solicită crearea unei comisii "independente" și denunță concluziile comisiei științifice a Rosatom, care "nu arată ca un studiu care încearcă să găsească sursele emisiei", a declarat Rachid Alipov, șeful programului nuclear al Greenpeace Russia.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Evenimente » Rusia acuză oficial nivelul crescut de radiaţii cu ruteniu-106 în România şi trage un semnal de alarmă