Antena Meniu Search
x

Curs valutar

"Să respectăm aceste ființe ale societății". Mesajul unui secretar de stat din Ministerul Justiției, de Ziua Femeii

De 8 Martie, când am sărbătorit Ziua Femeii, toată lumea s-a întrecut în mesaje cât mai frumoase, pline de apreciere pentru doamne şi domnişoare. Însă mesajul publicat pe Facebook de Bogdan Ilea, secretar de stat în Ministerul Justiției, a stârnit rapid o întreagă controversă. În postarea ulterior ştearsă, acesta a insistat că trebuie "să respectăm aceste ființe ale societății".

de Redactia Observator

la 08.03.2023 , 22:15

Mesaj controversat de 8 Martie Mesaj controversat de 8 Martie - Captură foto Facebook

Bogdan Ilea, secretar de stat în Ministerul Justiției, a postat pe Facebook un mesaj controversat, cu ocazia Zilei Femeii, celebrată pe 8 Martie: ”Femeile! Lumea va fi un loc mai frumos în care să trăim dacă vom începe să respectăm aceste ființe ale societății”. În scurt timp, mai mulţi internauţi au sesizat exprimarea bizară de la finalul urării, pe care au criticat-o mai în glumă, mai în serios. Deşi postarea a fost ulterior ştearsă, pe reţelele de socializare începuseră deja să circule capturi foto realizate în cursul acestei zile.

8 Martie. Ce semnificaţie are Ziua Femeii

Ziua Internaţională a Femeii se sărbătoreşte pe 8 martie, un prilej de a le spune doamnelor şi domnişoarelor din viaţa noastră cât de mult le iubim. Însă, mai mult decât o floare sau un cadou oferit cu dragoste, istoria acestei zile este strâns legată de lupta pentru drepturile civile ale femeilor. 

Articolul continuă după reclamă

Primăvara este de cele mai multe ori asociată cu flori, zâmbete şi prilejul perfect de a le arăta doamnelor şi domnişoarelor cât de mult ne bucurăm să le avem în vieţile noastre. Ziua Internaţională a Femeii, marcată pe 8 martie, are însă o istorie mult mai complexă. Prin urmare, a fost la începuturi o expresie a dorinţei femeilor muncitoare de dobândire a unor drepturi. Însă, de-a lungul timpului, s-a transformat într-un prilej de sărbătorire a feminităţii. 

Pe acelaşi subiect

Ce a semnificat la început Ziua Internaţională a Femeii

Sărbătoarea de 8 Martie a fost percepută multă vreme drept un moment perfect în care erau afirmate drepturile sociale şi politice ale femeilor. Nu erau omise nici progresele care erau făcute în acest sens. Prin urmare, Ziua Internaţională a Femeii a fost asociată multă vreme cu ideea de protest şi de activism politic.

Nu cu mult după anii 1900, femeile din ţările dezvoltate industrial deja puteau să aibă de lucru. Preponderent, munceau în domeniul textilelor. Chiar dacă aveau această şansă, acest lucru nu înseamnă că nu erau discriminate atunci când venea vorba despre salariu, fiind plătite mult mai prost decât bărbaţii. Astfel, prin intermediul organizaţiilor sindicale, nu au mai putut fi reduse la tăcere.

Prin urmare, doamnele şi domnişoarele au devenit din ce în ce mai vocale, astfel că, în 1908, 15.000 de femei au manifestat la New York. Voiau bani mai mulţi, un program mai scurt, dar şi posibilitatea de a merge la vot. Un an mai târziu, prima Zi Naţională a Femeii a fost sărbătorită în SUA, pe 28 februarie.

Abia după doi ani, Clara Zetkin, lidera organizaţiei femeilor din Partidul Social Democrat din Germania, a venit cu ideea de a stabili o dată universală pentru a sărbători femeile din întreaga lume, în acelaşi timp. Pe 19 martie 1911, a fost sărbătorită prima Zi Internaţională a Femeii, în Austria, Danemarca, Germania şi Elveţia.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » "Să respectăm aceste ființe ale societății". Mesajul unui secretar de stat din Ministerul Justiției, de Ziua Femeii