Antena Meniu Search
x

Curs valutar

8 Martie, Ziua Internaţională a Femeii. Ce sărbătorim şi care este semnificaţia zilei

Ziua Internaţională a Femeii se sărbătoreşte pe 8 martie, un prilej de a le spune doamnelor şi domnişoarelor din viaţa noastră cât de mult le iubim. Însă, mai mult decât o floare sau un cadou oferit cu dragoste, istoria acestei zile este strâns legată de lupta pentru drepturile civile ale femeilor. 

de Redactia Observator

la 07.03.2023 , 19:13

8 Martie, Ziua Internaţională a Femeii 8 Martie, Ziua Internaţională a Femeii - Shutterstock

Primăvara este de cele mai multe ori asociată cu flori, zâmbete şi prilejul perfect de a le arăta doamnelor şi domnişoarelor cât de mult ne bucurăm să le avem în vieţile noastre. Ziua Internaţională a Femeii, marcată pe 8 martie, are însă o istorie mult mai complexă. Prin urmare, a fost la începuturi o expresie a dorinţei femeilor muncitoare de dobândire a unor drepturi. Însă, de-a lungul timpului, s-a transformat într-un prilej de sărbătorire a feminităţii. 

Ce a semnificat la început Ziua Internaţională a Femeii

Sărbătoarea de 8 Martie a fost percepută multă vreme drept un moment perfect în care erau afirmate drepturile sociale şi politice ale femeilor. Nu erau omise nici progresele care erau făcute în acest sens. Prin urmare, Ziua Internaţională a Femeii a fost asociată multă vreme cu ideea de protest şi de activism politic.

Articolul continuă după reclamă

Nu cu mult după anii 1900, femeile din ţările dezvoltate industrial deja puteau să aibă de lucru. Preponderent, munceau în domeniul textilelor. Chiar dacă aveau această şansă, acest lucru nu înseamnă că nu erau discriminate atunci când venea vorba despre salariu, fiind plătite mult mai prost decât bărbaţii. Astfel, prin intermediul organizaţiilor sindicale, nu au mai putut fi reduse la tăcere. 

Pe acelaşi subiect

Femeile, din ce în ce mai vocale şi mai vizibile

Prin urmare, doamnele şi domnişoarele au devenit din ce în ce mai vocale, astfel că, în 1908, 15.000 de femei au manifestat la New York. Voiau bani mai mulţi, un program mai scurt, dar şi posibilitatea de a merge la vot. Un an mai târziu, prima Zi Naţională a Femeii a fost sărbătorită în SUA, pe 28 februarie.

Abia după doi ani, Clara Zetkin, lidera organizaţiei femeilor din Partidul Social Democrat din Germania, a venit cu ideea de a stabili o dată universală pentru a sărbători femeile din întreaga lume, în acelaşi timp. Pe 19 martie 1911, a fost sărbătorită prima Zi Internaţională a Femeii, în Austria, Danemarca, Germania şi Elveţia.

Diferenţa dintre Ziua Internaţională a Femeii şi Ziua Mamei

Ziua Internaţională a Femeii a căpătat tot mai multă recunoaştere de la an la an, ajungând să fie celebrată mai ales în ţările dezvoltate, dar ulterior alăturându-se şi restul.  Astfel, 1975 a fost declarat ''Anul Internaţional al Femeii'' de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU). De atunci, a fost adoptată de multe alte state. 

În prezent, Ziua Internaţională a Femeii este recunoscută şi ca Ziua Mamei în mod tradiţional, un moment în care copiii îşi celebrează părintele nu doar cu iubirea şi respectul cuvenit, ci şi cu o floare sau poate cu o altă mică atenţie. Spre exemplu, în România se păstrează obiceiurile de dinainte de căderea comunismului. Mai exact, copiii făceau cadouri mamelor, bunicilor, învăţătoarelor şi profesoarelor.

Chiar dacă în tradiţia populară se consideră că cele două sărbători corespund, Ziua Mamei a fost declarată la noi în ţară ca fiind sărbătoare publică începând din 2010. Este celebrată, de fapt, în prima duminică a lunii mai.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vă consideraţi dependent de telefonul mobil?
Observator » Inedit » 8 Martie, Ziua Internaţională a Femeii. Ce sărbătorim şi care este semnificaţia zilei