Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Sălbăticiunile seamănă teroare şi la câmpie. Un urs în căutare de hrană a fost prins chiar lângă Piteşti

de Redactia Observator

la 06.11.2017 , 22:52

Animalele sălbatice părăsesc adăpostul pădurilor şi intră în cămările românilor. Cei mai îndrăzneţi sunt urşii, care au ajuns să caute hrană chiar şi în zonele de câmpie, la câţiva kilometri de marile oraşe. Lângă Piteşti, mai multe echipe de vânători s-au chinuit să prindă un pui de urs. În judeţul Dâmboviţa, un alt exemplar a pus pe jar primarul unei comune şi jandarmii. Vânătorii au pus mâinile pe arme, dar, în lipsa unor aprobări, n-au voie să apese pe trăgaci. 

Imagini incredibile în mijlocul satului Ioneşti, Dâmboviţa. Pe mijlocul şoselei, un urs fuge din calea unei maşini. 

Localitatea se află la 35 de kilometri de Târgovişte, în zona de şes. Totuşi, ursul a ajuns şi aici. 

Vezi și

Vânătorii l-au căutat toată ziua, ca să-l alunge din apropierea satului. Tot mai des, urşii coboară printre oameni, un fenomen pentru care specialiştii au mai multe explicaţii. 

CRISTIAN PAPP - manager al departamenului Biodiversitate, WWF România:

 Putem vorbi şi de o supraexploatare a ceea ce înseamnă fructe de pădure, în ultima perioadă au fost culese intensiv. În plus, dacă ne gândim la ce s-a întâmplat în ultimii ani, hrănirea artificială care s-a practicat de gestionarii fondurilor de vânătoare.

OVIDIU IONESCU - profesor al Facultăţii de Silvicultură, Universitatea Transilvania, Braşov:

În condiţiile în care, în ultimii doi ani nu s-au mai făcut extrageri prin vânătoare din populaţia de urşi. Cei mari, puternici ocupă teritoriile cele mai bune, cei mai mici, mai puţin puternici, au o mişcare de dispersie, care îi duce în această zonă de câmpie.

În judeţul Argeş, un alt urs, cel mai probabil pui, a fost la un pas să intre în Piteşti. S-a plimbat nestingherit prin comuna Răteşti, chiar prin faţa camerelor de supraveghere ale primăriei. 

Urşii pot să devină agresivi, dacă se simt ameninţaţi şi, în momentul în care cineva zăreşte un urs, nu ar trebui să meargă să-l fugărească, spun cei din domeniu.

Vânătoarea urşilor a fost interzisă în 2016. În ultima perioadă, atacurile s-au înmulţit, iar autorităţile par fără soluţie. Şi alte animale sălbatice au început să caute hrană tot mai aproape de oameni. 

În judeţul Braşov, un lup a intrat într-o stână şi a sfâşiat o oaie. Iar în Prahova, un cioban a fost atacat de mistreţ şi a ajuns la spital cu o rană la şold.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vă gândiţi să renunţaţi la unele produse tradiţionale de Crăciun, din cauza scumpirilor?
Observator » Evenimente » Sălbăticiunile seamănă teroare şi la câmpie. Un urs în căutare de hrană a fost prins chiar lângă Piteşti