Antena Meniu Search
x

A început Săptămâna Luminată, încărcată de tradiţii şi superstiţii. Gigi Becali: 'E înfrânarea poftelor trupeşti'

Pe lângă tradiţii, Săptămâna Luminată a venit şi cu o mulţime de superstiţii. Pentru Gigi Becali postul nu s-a încheiat complet.

Vezi și

Pe lângă tradiţii, Săptămâna Luminată a venit şi cu o mulţime de superstiţii. Suntem în Lunea Albă, ziua în care finii merg în vizită la naşi cu pască şi cu ouă roşii. Nimeni nu are voie să muncească în perioada următoare.

Superstiţioşi sau nu, cei care în a doua zi de Paşte îşi cinstesc rudele au noroc tot anul. În Lunea Albă, nimeni nu trebuie să muncească.

Nici George Becali nu munceşte de Paşte. Merge, în schimb, la biserică. Pentru el, postul nu s-a încheiat complet. 

GIGI BECALI:

Săptămâna Luminată este o săptamâna sfântă, o săptamână cu bucurii sfinte. E dezlegare la mâncare. Păi, cum, după ce înviază Hristos, gata, facem toate nebuniile? Nu, tată. E înfrânarea poftelor trupeşti.

Iar preoţii îl aprobă. Întreaga săptămână stă sub semnul luminii. 

FLORIN BADEA, preot Parohia Săbăreni Buftea:

Se numeste Saptamana luminata pentru ca in perioada postului. Oamenii se pregateau pentru a primi botezul, botez pe care il primeau chiar in noaptea de Inviere, iar in aceasta perioada, in Saptamana Luminata, ei erau imbracati in alb. Ar trebui sa purtam pe chipul nostru lumina invierii si bucuria invierii.

Superstiţiile vizează toată săptămâna, nu doar zilele de Paşte. Se spune în popor că in Martea Alba nu se lucreaza, iar miercuri barbatii pot lucra la camp. Asta inseamna ca pentru femei urmeaza inca doua zile de liniste si relaxare. 

Se spune că cine munceşte miercuri, de Sfânta Mercurie, va avea probleme cu picioarele şi... cu puricii. Vineri este din nou zi de mare sărbătoare. 

FLORIN BADEA, preot Parohia Săbăreni Buftea:

Se sfinteste aghiasma cea mica in toate bisericile, iar preotii merg cu aceasta aghiasma, sfintesc casele cantand Hristos a inviat!

Credinţa populară spune că nici în Vinerea Luminată nu se spală, nu se calcă haine şi nu se munceşte pământul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Evenimente » A început Săptămâna Luminată, încărcată de tradiţii şi superstiţii. Gigi Becali: 'E înfrânarea poftelor trupeşti'