Video Șase turnuri, puse la pământ pe platforma IMGB. Norul gros de praf care a curprins zona ar fi fost toxic, acuză fostul şef al Gărzii de Mediu
Platforma IMGB, mândria epocii comuniste, este în plin proces de demolare. Aseară, la fosta uzină, au fost puse la pământ şase coşuri de fum, printr-o explozie controlată. A durat doar câteva secunde, însă norul de praf creat a persistat ore întregi în apropiere, spune fostul şef al Gărzii de Mediu. Şi ar fi fost şi toxic, acuză acesta. Cei care s-au ocupat de demolare spun, însă, că nu a existat pericol pentru populaţie.
Inginerii care s-au ocupat de demolarea celor şase coşuri au folosit aproape 180 de kilograme de explozibil special, echivalentul a 300 de kilograme de dinamită.
Locuitorii din zonă au fost anunţaţi cu câteva zile înainte de eveniment. Cu un sfert de oră înainte, circulaţia a fost oprită, inclusiv cea pietonală. Au fost instalate şi perdele cu apă pentru a fi redusă cantitatea de praf degajată de prăbuşirea turnurilor.
George Cojan, responsabil şantier: Au fost dispersate cantităţi mari de apă. Au fost dispersaţi prin tunuri 100 de mii de litri de apă.
Fost șef al Gărzii de Mediu: "Praful a depăşit de peste şapte ori limita maximă admisă"
- "Lucrau zi-lumină". Trei blocuri din Bucureşti aşteaptă să fie demolate, deşi se lucrează din greu la ele
- Fosta fabrică de mase plastice Munplast, pusă la pământ bucată cu bucată. Un investitor străin vrea să ridice...
- Momentul în care Letonia demolează un monument sovietic, loc de întâlnire pentru susţinătorii Kremlinului....
- Azil al groazei, descoperit în Bacău de ANPC. Zeci de bătrâni primeau mâncare expirată de luni de zile
- Un minor de 15 ani s-a urcat la volanul unei maşini şi a provocat un accident grav, în Constanţa. A fost găsit...
Chiar și așa, un nor gros de praf s-a întins peste blocurile din zonă. Cei care s-au ocupat de demolare au dat asigurări că nu este toxic.
George Cojan, responsabil şantier: Praful a provenit din cărămida care se afla pe turnuri. În aproximativ 10 minute s-a dispersat norul. Nu este un praf care să fie toxic.
Fostul şef al Gărzii de Mediu îi contrazice însă.
"Praful din sudul Bucureştiului a devenit o ceaţă densă respirată de peste 200.000 de oameni. Praful a depăşit de peste şapte ori limita maximă admisă. (...) În oraşele europene, în astfel de cazuri, amenzile sunt de zeci de mii de euro", a scris Octavian Berceanu pe Facebook. Acesta spune că au fost înregistrate 267 de micrograme de praf pe metru cub, faţă de 40 de micrograme, valoarea admisă, după explozie. De praf s-au plâns şi locuitorii din zonă, pe reţelele de socializare.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰