Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Satele care îşi fac propria "graniţă" din gunoaie. Primarul neagă situaţia, apoi după câteva secunde o recunoaşte brusc

Unele lucruri numai în România se pot întâmpla: în mai multe comune din Brăila, autorităţile nici măcar nu mai ascund gunoiul sub preş. Îl aruncă direct la marginea localităţilor. Explicaţia unuia dintre edili? Acolo ar trebui să fie groapă de gunoi, dar inspectorii de la mediu nu le dau autorizaţie. Aşa că şi-au dat-o singuri. Opt primării au fost amendate cu câte 15 mii de lei. 

de Adrian Obreja

la 06.10.2022 , 19:43

La 30 de kilometri de Brăila, în Scorţaru Nou, gunoiul se aruncă la marginea satului. La poartă e vopsit gardul, în spatele caselor, leopardul. Anvelope, peturi, haine, resturi alimentare și chiar din construcții. Tone de gunoaie aruncate la marginea localităților pe suprafețe foarte mari.

Reporter: Cine vine şi aruncă gunoaie acolo în spatele caselor, aici, în spate, în câmp?

Localnic: Toată lumea. Din sat, că doar din alte ţări nu vin. Cu căruţa, cu ce are omul să aducă. Tone e puţin spus. Că multe au ars, le-au dat foc.

Vezi și

Reporter: Unde aruncati gunoiul?

Pe acelaşi subiect

Localnic: Pe câmp.

Reporter: De ce?

Localnic: Acolo ne-a zis.

Reporter: Cine v-a spus? Primarul?

Localnic: Primarul, da.

Edilul îi contrazice şi se contrazice.

Ionel Tătăranu - viceprimar Scorțaru Nou: Exclus aşa ceva!

Reporter: Luăm gunoiul de lângă noi și-l aruncăm tot lângă noi. Cum e asta?

Ionel Tătăranu - viceprimar Scorțaru Nou: Cum adică de lângă noi?

Reporter: Adică din localitate și-l lăsăm la margine.

Ionel Tătăranu - viceprimar Scorțaru Nou: Așa este!

Firma de salubritate trece prin localitate o dată pe lună

Deşi firma de salubritate trece prin localitate o dată pe lună, edilii nu ştiu unde ajunge gunoiul strâns de pe străzi. Nu exclud că s-ar putea să l arunce tot la marginea satului.

Ionel Tătăranu - viceprimar Scorțaru Nou: E puţin, dar la banii noştri? Noi încercăm, n-avem decât doi oameni. Atât angajaţi.

Pubele există, dar zac nefolosite, cu zecile, în curtea primăriei. La câţiva kilometri distanţă, un alt câmp s-a transformat în focar de infecţie. Localitatea Cazasu, aceeași problemă. Munți de gunoaie peste tot. Explicaţia primăriei? Acolo a fost improvizată o groapa de gunoi, dar garda de mediu a închis-o. Aşa că oamenii au redeschis-o.

Elena Coadă - primar Cazasu: Am avut ceva organizat, prin hotărâre de consiliu local, însă ne-au depistat cei de la mediu, pentru că nu aveam autorizație și ne-au inchis-o. Cum era, se ducea și pe urmă astupam. Era o metodă, am zis noi, acceptabilă.

Şi nu sunt singurele sate din judeţ unde se întâmplă asta. Opt localităţi din Brăila au fost amendate de garda de mediu cu câte 15 mii de lei.

Ciprian Furtună - Garda de Mediu Brăila: Se plătesc 50 de lei pe tonă. Toţi aceşti bani pe amenzi ar putea fi folosiţi în folosul comunităţii. Primarul este primul responsabil. Şi oamenii ar trebui să înţeleagă. 

Inspectoriii Garzii de Mediu au mai confiscat trei căruțe, o maşină și un camion de 20 de tone. Toate pline cu gunoaie care ar fi ajuns pe câmp. 

Adrian Obreja Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?
Observator » Evenimente » Satele care îşi fac propria "graniţă" din gunoaie. Primarul neagă situaţia, apoi după câteva secunde o recunoaşte brusc