Scandal în Parlament. Ședinţa pe legea magistraţilor marcată de discuții aprinse și incidente în fața Palatului Parlamentului. Ce s-a decis după o ședință de 12 ore (Video)
Şedinţa din Camera Deputaţilor, în care se dezbate legea 303/2004 privind statutul magistraţilor, a fost întreruptă de deputaţii USR.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Şedinţa din Camera Deputaţilor, în care se dezbate legea 303/2004 privind statutul magistraţilor, a fost întreruptă de deputaţii USR.
Propunerea de modificare a legii 303/2004 potrivit căreia statul va fi obligat să se îndrepte împotriva judecătorilor care au săvârșit o eroare a fost adoptată.
Update ora 22:45 - Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor a fost adoptată miercuri pe articole într-o şedinţă maraton care a durat peste 12 ore, votul final fiind însă amânat pentru că PSD - ALDE - UDMR nu au reuşit să strângă suficienţi deputaţi pentru a adopta actul normativ.
Update ora 22:15 - Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat miercuri propunerea de modificare a legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor potrivit căreia statul va fi obligat să se îndrepte cu o acţiune în despăgubiri împotriva magistratului care a săvârşit o eroare cu rea-credinţă sau din gravă neglijenţă.
”După ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin (6), statul se îndreaptă cu o acţiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, a săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii”, se arată în amendamentul adoptat miercuri de plenul Camerei Deputaţilor.
Iniţial, comisia specială privind legile justiţiei, a respins această propunere în favoarea unui amendament formulat de Uniunea Naţională a Judecătorilor şi Asociaţia Magistraţilor, potrivit căruia statul ”are dreptul” de a se îndrepta împotriva judecătorului sau procurorului care a săvârşit o eroare judiciară din neglijenţă sau cu rea-credinţă.
Update ora 22:00 - Incidente au avut loc, miercuri seară, între protestatarii care s-au strâns în faţa Palatului Parlamentului și jandarmi. Aproximativ 400 de persoane protestează în faţa Palatului Parlamentului, în timp ce în Camera Deputaţilor se dezbate legea 303/2004 privind statutul magistraţilor.
La un moment dat, mai mulţi manifestanţi au rupt cordonul de jandarmi, ieşind pe şosea şi blocând pentru scurt timp traficul.
Update ora 16:30 - Prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan a spus că „circul din interior nu face bine nimănui” şi că dezbaterile trebuie făcute cu argumente.
„Problema cea mai gravă în Parlament este legată de numele domnului Liviu Dragnea şi de prezenţa sa în fruntea Camerei Deputaţilor. A doua problemă la fel de gravă este asaltul asupra acestei instiţuii pentru a trece fără dezbatere, într-un mod abuziv şi neregulamentar, proiecte de lege care vizează subordonarea politică a Justiţiei, timorarea magistraţilor şi într-un final, spălarea dosarelor de corupţie ale celor care au confiscat decizia politică în coaliţia de guvernare”, a subliniat Turcan.
Revoltaţi de faptul că preşedintele de şedinţă nu le permite să îşi susţină amendamentele, cei de la USR s-au ridicat din bănci şi au mers în faţa Camerei purtând pancarte pe care scrie ”Hoţii”.
Imaginile incidentului au ajuns pe reţelele de socializare, postate live de Cosette Chichirău, deputat de Iași din partea Uniunii Salvați România.
Deputaţii USR îşi strigă nemulţumirile la portavoce în plenul Camerei Deputaţilor. În urma incidentului, liberalii au părăsit sala de plen.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰