Antena Meniu Search
x

Video Scaunul auto pentru copii nu este un moft: "La o simplă frână, o să găsesc copilul sub scaune sau mai rău, sub bord"

Deşi suntem deja pentru al 10-lea an la rând pe primul loc la mortalitatea în accidente rutiere, nimic nu pare să schimbe prea curând situaţia. Mulţi şoferi poartă în continuare centura de siguranţă pe la spate sau doar de frica amenzii. Şi mai grav e faptul că mulţi nu au grijă nici de copiii pe care nu îi ţin în scaune auto, deşi acestea sunt obligatorii.

de Redactia Observator

la 17.07.2021, 20:49

Vezi și

Gesturile mici ne pot costa sau dimpotrivă ne pot salva viaţa. Spre exemplu, anual mor mai mulţi oameni pe şoselele de la noi pentru că nu poartă centură decât pentru că au urcat băuţi la volan. "Doar trag centura peste şi o pun doar pe piept. Nu conştientizează că în caz de impact vor pleca pe sub centură. Alţii se aşează pe centură", a declarat Sorin Bădică, expert în conducere defensivă.

Doar unul din patru români poartă centura şi pe locurile din spate, arată studiile. "Vorbim despre viaţă sau moarte. Este simplu să pui copilul în scaun, fără centuri, sau scaunul doar să fie pus pe banchetă, fără să fie prins, iar la o simplă frână... în momentul ăla o să găsesc copilul sub scaune sau mai rău, sub bord", mai spune Sorin Bădică.

Iar scaunul auto pentru copii nu e o opţiune, ci o obligaţie. "Regulamentul de aplicare prevede o amendă de la 580 de lei la 825 de lei şi 3 puncte de penalizare. Această sancţiune se aplică în cazul şoferilor care nu îşi transportă copilul în dispozitive fixate pe scaun sau în centură", a declarat Claudiu Costea, inspector Brigada Rutieră.

Deşi vorbim despre o investiţie destul de mare, scaunul merită toţi banii, dacă stăm să ne gândim că poate face diferenţa între viaţă şi moarte. "Dacă pentru un nou-născut vorbim despre sume de 400-600 de lei pentru un scaun, pentru copii de vârste mari, cheltuilelile pot fi în jurul sumei de 1000 de lei, 2000, cel mult 3000 de lei. În momentul în care ne deplasăm, dacă nu suntem asiguraţi, vorbim proiectile", a declarat Alice Dona Mitu - fondator Siguranţa Auto Copii.

Legislaţia spune că toţi copiii cu înălţimea mai mică de de 135cm trebuie să fie transportaţi în scaune auto speciale. Când cresc, copiii pot fi asiguraţi cu centura mașinii dacă aceasta se poate poziţiona corect,: la mijlocul claviculei şi mijlocul şoldului. În lume, la fiecare 8 minute, un copil moare într un accident rutier. România rămâne în contiunare fruntasă în acest clasament sumbru.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Scaunul auto pentru copii nu este un moft: "La o simplă frână, o să găsesc copilul sub scaune sau mai rău, sub bord"