Antena Meniu Search
x

Schimbări importante la tarifele de referință pentru asigurarea obligatorie RCA. Preţuri mai mari pentru anumiţi şoferi

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat tarifele de referință pentru asigurarea obligatorie RCA pentru 2021 şi sunt schimbări importante pentru mai multe categorii de şoferi.

Cristian Ionescu
de Cristian Ionescu

la 26.04.2021, 16:44

Modificări la tarifele RCA, publicate de ASF - Profi Media

ASF precizează că tarifele de referință au fost estimate pentru fiecare segment de tarif, aferent următoarelor categoriilor de vehicule.

Schimbări la tarifele pentru asigurarea obligatorie RCA

Astfel, noile tarife se aplică pentru vehicule destinate transportului de călători, SUV-uri și autovehicule mixte cu o masă autorizată maximă de sub 3,5 tone și maxim 9 locuri, autovehicule destinate transportului de călători cu peste 9 locuri, motociclete, mopede, motociclete electrice hibride și ATV-uri, cu sau fără ataș, tractoare rutiere, sutovehicule pentru transportul bunurilor, remorci și semi-remorci, precum şi alte vehicule cu scop special, utilaje, vehicule electrice etc.

În documentul oficial publicat de ASF se arată că, pornind de la categoriile de vehicule descrise mai sus, segmentele de tarif au fost construite ținând cont de persoana asigurată şi tipul asiguratului (persoană fizică sau persoană juridică), vârsta asiguratului (pentru persoane fizice); Caracteristicile vehiculului: capacitatea motorului (cmc), numărul de locuri pe scaune, puterea motorului (CP), masa maxima admisa (Kg).

ASF precizează că Tarifele de referință estimate pentru fiecare segment de tarif sunt, în general, într-un

interval rezonabil față de cele publicate anterior, iar acolo unde sunt diferențe, acestea

sunt justificate de evoluția expunerii la risc și/sau de evoluția daunalității. 

Cum se calculează prima brută de referință

ASF precizează că tariful de referință a fost calculat având în vedere următoarele componente:

Dauna medie (Dm) x frecvența medie (Fm), factorul de creștere pentru daune mari, factorul de încărcare IBNR, factorul privind inflația daunelor (trendul daunelor), marja de siguranță, cheltuielile asigurătorului determinate la valoarea medie, exprimate ca procent din prima brută (25%), marja de profit exprimată ca procent din prima brută, încărcarea datorită aplicării sistemului bonus-malus, se arată în document.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Schimbări importante la tarifele de referință pentru asigurarea obligatorie RCA. Preţuri mai mari pentru anumiţi şoferi