Șeful mercenarilor Horațiu Potra, adus la București pentru percheziții informatice. Bogdan Peșchir și influencerul Makaveli sunt audiați la poliție
Șeful mercenarilor Horațiu Potra se află de aproape trei ore la sediul Inspectoratului General al Poliţiei din Capitală, pentru a participa la noi percheziții informatice. Anchetatorii verifică telefonul acestuia, precum şi alte medii informatice pentru a afla dacă a plănuit acțiuni destabilizatoare în București. Tot astăzi, au fost aduși la audieri Bogdan Peșchir și influencerul Makaveli.
Horațiu Potra se află, la această oră, în fața polițiștilor din Capitală și participă la perchezițiile informatice. Este a doua când șeful mercenarilor participă la o astfel de procedură, după ce, săpătmâna trecută, a stat mai bine de 10 ore în sediul poliției.
Potra, adus la sediul IGPR pentru percheziţii informatice
El a refuzat să vorbească în fața anchetatorilor până acum.
Procedura percheziţiei informatice este foarte importantă în acest caz, mai ales că probele strânse până acum de procurori nu au fost suficient de convingătoare pentru judecători. Dacă, inițial, Horaţiu Potra nu a primit măsura arestului preventiv, fiind plasat sub control judiciar, cu obligativitatea purtării unei brățări de monitorizare, vineri, la contestație, judecătorii Tribunalului Prahova au decis că nici măsura controlului judiciar nu este oportună, Potra fiind lăsat în libertate.
- Încă o minciună a lui Călin Georgescu despre Horaţiu Potra este demontată de martori. "Le-am servit un ceai"
- Horaţiu Potra spune că nu a vorbit cu Georgescu, ci cu securitatea lui. Dezvăluirea făcută de un avocat despre...
- Horațiu Potra, lăsat complet în libertate de judecători. A scăpat și de măsura controlului judiciar
- Călin Georgescu şi-a amintit de întâlnirea cu Horaţiu Potra de la ferma din Ciolpani, deşi negase de mai multe ori
- Șeful mercenarilor Horațiu Potra, adus la București pentru percheziții informatice. Bogdan Peșchir și...
"Respinge ca nefondată contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti împotriva încheierii penale nr. 162 din data de 10.12.2024, pronunţate de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Ploieşti. (...) admite contestaţiile formulate de inculpaţii Potra Horaţiu şi Lup Andrei-Florin, împotriva încheierii penale nr. 162 din data de 10.12.2024, pronunţate de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Ploieşti, pe care o desfiinţează în tot şi rejudecând: În temeiul art. 227 alin. (1) Cod procedură penală, respinge ca nefondată propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti de luare a măsurii arestării preventive pe o durată de 30 de zile faţă de inculpaţii Potra Horaţiu şi Lup Andrei-Florin. În temeiul art. 275 alin. (3) Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. În temeiul art. 275 alin. (6) Cod procedură penală, onorariile parţiale ale apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru contestatori, în cuantum de 250 lei, fiecare, rămân în sarcina statului şi vor fi avansate din fondurile Ministerului Justiţiei. Definitivă", a fost decizia postată pe portalul instanţelor de judecată.
Procurorii pot cere extinderea anchetei penale
În timpul percheziției informatice, procurorii descarcă toate datele de pe dispozitivele lui Horațiu Potra, dispozitive ridicate atât de la locuința acestuia, cât şi din mașina cu care a fost prins în trafic, în noaptea de sâmbătă spre duminică.
La precedenta percheziţie informatică, Horaţiu Potra a stat în sediul Inspectoratului General al Poliției Române mai bine de 10 ore.
În funcţie de datele găsite, procurorii pot cere extinderea anchetei penale.
Conform portalului instanţelor de judecată, magistraţii au admis contestaţiile inculpaţilor, au desfiinţat decizia Judecătoriei Ploieşti şi, rejudecând, au respins ca nefondată propunerea de arestare preventivă a lui Horațiu Potra şi a lui Lup formulată de procurori.
"Respinge ca nefondată contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti împotriva încheierii penale nr. 162 din data de 10.12.2024, pronunţate de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Ploieşti. (...) admite contestaţiile formulate de inculpaţii Potra Horaţiu şi Lup Andrei-Florin, împotriva încheierii penale nr. 162 din data de 10.12.2024, pronunţate de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Ploieşti, pe care o desfiinţează în tot şi rejudecând: În temeiul art. 227 alin. (1) Cod procedură penală, respinge ca nefondată propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti de luare a măsurii arestării preventive pe o durată de 30 de zile faţă de inculpaţii Potra Horaţiu şi Lup Andrei-Florin. În temeiul art. 275 alin. (3) Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. În temeiul art. 275 alin. (6) Cod procedură penală, onorariile parţiale ale apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru contestatori, în cuantum de 250 lei, fiecare, rămân în sarcina statului şi vor fi avansate din fondurile Ministerului Justiţiei. Definitivă", este decizia postată pe portalul instanţelor de judecată.
Horațiu Potra ar fi plănuit un protest în fața Catedralei Mântuirii Neamului
Horațiu Potra și alți 19 bărbați ar fi plănuit organizarea unui protest în fața Catedralei Mântuirii Neamului din București, ca răspuns la anularea alegerilor prezidențiale de către Curtea Constituțională. Planul lor a fost dejucat după ce ruda unuia dintre acoliții săi a alertat autoritățile. Potrivit apelantului, un grup de peste 20 de bărbați, inclusiv foști membri ai Legiunii Străine, se îndrepta către Capitală, transportând arme de vânătoare și deplasându-se pe DN1 în șapte mașini.
Apelul inițial la 112 a descris situația ca fiind extrem de periculoasă, iar dispecerul a primit informații detaliate despre intențiile grupului, inclusiv numerele de înmatriculare ale vehiculelor. Cu toate acestea, instanța a apreciat că fapta imputată are o gravitate medie și contextul social și politic actual nu constituie un temei suficient pentru dispunerea arestării preventive.
Percheziții în Ilfov, Sibiu și București, în dosarul lui Horațiu Potra
În urmă cu o săptămână, procurorii şi poliţiştii din Prahova au efectuat mai multe percheziţii în Ilfov, Sibiu şi Bucureşti, în dosarul în care a fost inculpat Horaţiu Potra. "În urma cercetărilor s-a stabilit că, în noaptea de 7/8 decembrie, inculpaţii P.H. şi L.A.F. şi alte persoane se deplasau spre Municipiul Bucureşti, având asupra lor arme albe (macete, săbii, pumnale), arme de foc, precum şi importante sume de bani (aproximativ 18.000 USD şi 25.000 de lei), laptopuri, medii de stocare şi o dronă profesională, cu privire la care se presupune că urmau a fi folosite pentru instigarea unor persoane în comiterea de infracţiuni în cadrul unor întruniri publice neautorizate şi recompensarea acestora", se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti.
Surse judiciare au menţionat că Potra nu a făcut declaraţii în faţa anchetatorilor, prevalându-se de dreptul la tăcere. Conform aceloraşi surse, în urma percheziţiilor au fost ridicate sume în valoare totală de circa două milioane de euro.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰