Bucureștenii în pericol, după ce semafoare din Capitală au fost atacate de hackeri

Publicat: 29.12.2018, 21:17.
Actualizat: 29.12.2018, 21:55

Sistemul de semaforizare din București a fost atacat de hackeri, vineri și sâmbătă, a anunțat Primăria Capitalei, care avertizează că acest incident ar fi putut avea consecințe deosebit de grave în privința circulatiei automobilelor și a sigurantei cetațenilor.

Sistemul de semaforizare din Bucuresti, atacat de hackeri

Hepta/Mediafax Foto / Alexandra Pandrea

Sistemul de semaforizare din București a fost atacat de hackeri, vineri și sâmbătă, a anunțat Primăria Capitalei, care avertizează că acest incident ar fi putut avea consecințe deosebit de grave în privința circulatiei automobilelor și a sigurantei cetațenilor.

Primăria Capitalei a anunțat, sâmbătă seară, că în zilele de 28 și 29 decembrie au avut loc mai multe accesări ilegale ale sistemului de semaforizare din Capitală, cu potențiale consecințe deosebit de grave.

Reprezentanții Companiei Municipale Management Trafic București S.A., în calitate de operatori ai sistemului de semaforizare din Capitală, au depus astazi o plângere penală în acest caz.

"Mai exact, s-a constatat că au fost deschise dulapurile care conțin automatele de dirijare dintr-o intersecție (deși acestea au sisteme de siguranță) și au fost introduse alte diagrame decât cele autorizate (care stabilesc timpii pentru culorile roșu și verde ale semafoarelor și trecerilor de pietoni).

Dacă echipele de intervenție ale Companiei Municipale Management Trafic București S.A. nu interveneau cu promptitudine exista un risc ridicat de producere a unor accidente rutiere deosebit de grave (de exemplu, semafoarele puteau afișa culoarea verde din toate direcțiile).

După prima accesare a dispozitivului trecerii de pietoni din fața Policlinicii Titan, din data de 28 decembrie, situația a fost remediată rapid iar sistemul a fost verificat din punct de vedere tehnic, fiind exclusă varianta unei erori.

Astăzi, 29 decembrie, a avut loc o nouă accesare, în același loc, iar semaforul trecerii de pietoni, în loc să urmeze ciclul de culori roșu-verde, a rămas blocat pe culoarea galbenă intermitent", se arată în comunicatului Primăriei Capitalei.

Potrivit sursei citate, astfel de accesări ilegale ar fi putut fi realizate doar de persoane specializate, care au cunoștințele și echipamentele necesare pot să acceseze automatele de dirijare și să modifice diagramele.

În aceste momente se lucrează la identificarea persoanelor care au intervenit la echipamente.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Top știri
ANIMAȚIE GRAFICĂ: Cum s-a produs accidentul cu 7 morți din Bacău. Altar de flori după tragedie: "Tremur toată, nu mai sunt bună de nimic"
1
Eveniment • pe 26.07 la 18:58

"Tată, spune-mi că e un vis". Acestea au fost primele cuvinte ale băiatului de 15 ani grav rănit în accidentul de ieri din Bacău. Din păcate, era realitatea cruntă. Şi-a pierdut sora, mama şi cele două bunici, iar viaţa lui atârnă acum de un fir de păr. A fost adus azi, de urgenţă, cu un elicopter SMURD, la un spital din Capitală. Între timp, apar informaţii noi şi despre filmul evenimentelor, despre care vă avertizăm că sunt cu puternic impact emoţional.