Sfântul Andrei, tradiții și obiceiuri puţin ştiute! Ce trebuie să faci în noaptea sărbătorii
Sărbătoarea Sfântului Andrei este una dintre cele mai importante pentru creştini, mulţi dintre români purtându-i numele. Ziua de 30 noiembrie are o mulțime de semnificații mai mult sau mai puțin mistice pentru oamenii din popor
Sărbătoarea Sfântului Andrei este una dintre cele mai importante pentru creştini, mulţi dintre români purtându-i numele. Ziua de 30 noiembrie are o mulțime de semnificații mai mult sau mai puțin mistice pentru oamenii din popor
Aflarea viitorului soț
Ca la orice început de an, prisoseau practicile magice de aflare a ursitului, adică a viitorului soţ. Fata de măritat prepară o "Turtucă de Andrei", turtită subţire din faină de grâu, foarte sărată, coaptă pe plita sobei şi o mânca înainte de culcare. Băiatul care venea în vis să-i aducă apa ca să-şi potolească setea urma să o ceară de nevastă în cursul anului.
Alte fete, după ce soseau acasă de la Păzitul Usturoiului, semănau câte un căţel de usturoi privegheat într-un cocoloş de aluat. După modul cum încolţea şi creştea usturoiul semănat, se făceau anumite pronosticuri matrimoniale.
Timpul era însă favorabil şi pentru observaţii meteorologice şi astronomice. Unii bătrâni, neştiutori de carte dar "cititori" în stele, observau cerul în noaptea de Ovidenie sau de Sântandrei şi noroceau anul, prevestind dacă va fi bogat sau sărac, ploios sau secetos, dacă va fi pace său război etc. Obiceiul de a semăna în noaptea de Sântandrei grâu într-o oală de pământ pentru a interpreta rodnicia ogoarelor în noul an este practicat şi astăzi, conform crestinortodox.ro.
Acte de divinație
Spiritele morţilor care mişunau pretutindeni la Sântandrei, favorizau actele de divinaţie. Asemănător altor sărbători sezoniere de peste an, cele mai preocupate să valorifice ocazia oferită de Noaptea Strigoilor păreau tot fetele, cu nelipsita lor grijă, căsătoria. Practicile de divinaţie efectuate la fântână, la coteţul porcului, la gardul şi poarta gospodăriei, la masa încărcată cu usturoi etc. aveau unul şi acelaşi scop: aflarea ursitului, a calităţilor lui (tânăr, bătrân, frumos - urât, bogat - sărac). Aceste acte magice erau săvârşite în taină, de fiecare fată în parte sau cu participarea mai multor fete.
Elemente de ritual specifice renovării timpului apar, mai ales în Moldova, la Ovidenie. Acum, ca şi la Anul Nou, Sangiorz, Paste se credea că cerul se deschide şi vorbesc animalele; se făceau previziuni şi pronosticuri meteorologice, se începeau vrăjile şi farmecele al căror punct culminant era atins în noaptea de Sântandrei.
Alte tradiţii de Sfântul Andrei:
- In noaptea de SFÂNTUL ANDREI, cei care vor să afle dezlegarea unor mistere sau enigme din trecut trebuie să participe la un ritual bizar în cimitir. Într-un vas cu apă descântată, ei vor vedea tot ce s-a întâmplat.
- Spiritele rele nu vor avea acces în casă dacă gospodinele vor întoarce în seara de SFÂNTUL ANDREI toate cănile şi vasele cu gura în jos.
- De SFÂNTUL ANDREI se pune grâu la încolţit, pentru că gospodarii să afle cum va fi recolta de anul viitor, dar şi cât de prospera va fi casa şi familia lui.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰