Video Sfatul lui Mihai, care serbează onomastica şi un secol de viaţă astăzi. Ce trebuie să facem să ajungem la 100 de ani
Este Ziua Sfinţilor Mihail şi Gavriil, iar petrecerile sunt în toi. Peste un milion si jumătate de români îşi serbează onomastica. E ultima sărbătoare înainte de postul Crăciunului, o zi în care sunt pomeniți cei care nu mai sunt printre noi şi în care se împart pachete celor nevoiași.
- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Propunere neaşteptată pe scena politică: Mircea Geoană vrea o alianţă cu Nicolae Ciucă şi Elena Lasconi, cu două săptămâni înainte de alegeri
Sărbătoriţi sau nu, mulţi români şi-au început ziua la biserică, unde s-au închinat Sfinţilor Mihail şi Gavriil, cunoscuţi drept apărătorii familiei. "Sunt vestitorii voii lui Dumnezeu către noi oamenii. Noi toţi avem un înger păzitor care să ne ocrotească şi să ducă rugăciunile noastre către Dumnezeu", a declarat Alexandru Adam, preot.
Dar, dincolo de sărbătoarea religioasă, pentru români e rost de petrecere. Domnul Mihai se pregăteşte de o petrecere dublă. Pe lângă onomastică, serbează şi un secol de viaţă. Are nu mai puţin de 30 de invitaţi. "Mâine intru în anul 101! E bună viaţa, dar să vedem mai departe cum va fi! Să aveţi răbdare!", a spus Mihai Vucea.
1,5 milioane de români îşi serbează astăzi onomastica
Aproape 1,5 milioane de români îşi serbează astăzi onomastica, iar în restaurante s-a lucrat la foc automat. "Asta este un tip de platou în care avem 3 tipuri de garnituri, avem o ceafă marinata la grătar, un carnăcior tradiţional, de casă, pregătit de noi, avem şi un pui, nişte pulpe dezosate, aripioare şi nelipsitul piept de porc. Nu ne aşteptăm să găsim peşte... nu ne aşteptam, se zice că se manâcă peşte pentru a avea o viaţă mult mai uşoară", a precizat Călin Negru, chef bucătar.
Masa nu e completă fără ceva dulce, aşa că nici cofetarii n-au avut timp de odihnă. În zi de sărbătoare, coada din această cofetărie ajunge până la uşă şi aşa va fi până la ora închiderii. Torturile festive, dar şi platourile cu prăjituri asortate sunt primele care dispar din vitrine. "Comenzile sunt mult mai puţine decât în anii precedenţi, însă vânzările nu au scăzut", a declarat Alina Luca, reprezentant cofetărie.
În fiecare colţ al ţării, oamenii păstrează tradiţiile specifice acestei sărbători creştine. Se crede că bolnavii se vor vindeca dacă se roagă la Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil. În această zi este bine să aprinzi o lumânare în casă şi să dai de pomană.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰