Video Simulare de accident aviatic pe aeroportul din Cluj. Chiar dacă a fost vorba despre un exerciţiu, elicopterul MApN nu a putut ajunge la timp din cauza birocraţiei
Traficul aerian este încă departe de a reveni la normal, aşa cum îl ştiam înainte de pandemie. Totuşi, am avut parte de un an plin de incidente aviatice deosebit de grave. Pe pista Aeroportului Internațional "Avram Iancu", din Cluj-Napoca, a avut loc simularea unui astfel de incident. haideţi să vedem cum au acţionat salvatorii.
Zeci de masini de pompieri, ambulante, medici, paramedici, politisti si jandarmi au împânzit pista aeroportului din Cluj, pentru a lua parte la simularea unui astfel de incident major. Potrivit scenariului, o aeronavă cu peste 100 de pasageri la bord s-ar fi rupt în două în momentul aterizării.
Pentru a ajunge la victime, salvatorii trebuia sa stinga incendiul care a cuprins aeronava. Misiune este extrem de dificila si periculoasa, pentru ca in rezervoare mai sunt aproximativ 3 tone de combustibil. "Estimăm că din cei 100 de pasageri, avem 25 de morţi, iar 75 de răniţi în diverse stadii", a declarat David Ciceo, directorul Aeroportului Cluj.
Aceste exerciţii trebuie făcute obligatoriu la fiecare doi ani
Pompierii au fost primii care au ajuns la intervenţie, urmaţi de cei de la ISU şi mai multe ambulanţe pentru transportul victimelor multiple. Pentru triajul victimelor, la faţa locului au fost ridicate două spitale de campanie. Aici, starea de sănătate a fiecărui rănit îi este evaluată, iar mai apoi se decide la ce spital va merge fiecare. "Într-o situaţie reală apare acel impact pentru că victimele sunt reale, e o adevărată suferinţă. Pe cât posibil încercăm să ne facem treaba cu profesionalism", a declarat Dan Curta, coordonator SMURD.
Pentru evacuarea răniţilor s-a cerut sprijinul MApN. Chiar dacă a fost vorba doar de un exerciţiu, elicopterul armatei nu a putut ajunge în timp util din cauza birocraţiei şi avizelor necesare. "Eu asta îmi doresc întotdeauna de la exerciţii, să fie cât mai reale, să vedem ce lipsuri avem, ce probleme avem pe timpul acestor operaţiuni de intervenţie, iar în urma analizelor să le rezolvăm", a declarat Ion Moldovan, ISU Cluj.
Aceste exerciţii trebuie făcute obligatoriu la fiecare doi ani. În urmă cu o lună, trenul de aterizare al unui avion care venea din Egipt, s-a rupt şi a luat foc la contactul cu pista aeroportului, şi doar intervenţia extrem de rapidă a pompierilor din aeroport a făcut ca o tragedie să fie evitată.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰