Antena Meniu Search
x

Video Situaţia de criză: în ce condiţii ar putea fi chemaţi românii între 18 şi 60 de ani la pregătiri militare

Luni, autorităţile noastre au vorbit despre o posibilă introducere a ceea ce se numeste "situaţia de criză", o premieră pentru România, pe fondul conflictului cu Ucraina. Anunţul ne-a făcut pe toţi să intrăm repede pe Internet în căutare de informaţii. Ce ştim este că Guvernul lucrează intens la un act în acest sens, în care sunt prevăzute situaţiile în care toţi bărbaţii cu vârste între 18 şi 60 de ani ar putea fi chemaţi la pregătiri ori la instruiri militare

de Larisa Bernaschi

la 08.03.2022, 13:04

Vezi și

Este vorba de un proiect de lege extrem de stufos, la care se lucrează la nivel guvernamental. În el, este definită situaţia de criză, adică dacă pe teritoriul României sau la graniţă este o situaţie de criză şi un pericol iminent, care ar aduce prejudicii la nivel naţional. Situaţia de criză este stabilită printr-o hotărâre a CSAT, după ce ministrul Apărării face solicitarea, iar premierul o semnează. 

Acest proiect de lege modifică o serie de legi pe siguranţă naţională. În modifici se vorbeşte despre rezerva naţională, în care sunt mobilizaţi cei care au făcut armata, dacă pe teritoriul ţării este decretată starea de urgenţă sau de asediu. Se vorbeşte şi despre rezerva generală, unde pot fi mobilizaţi toţi bărbaţii între 18-60 de ani, dacă este decretată pe teritoriul României starea de urgenţă, de mobilizare sau de război. Urmează să vedem forma finală a proiectului şi cum va fi adoptat de Parlament.

România iese după 8 martie din starea de alertă

Klaus Iohannis a declarat, vineri, că starea de alertă nu va fi prelungită după data de 8 martie 2022, ca urmare a scăderii numărului de îmbolnăviri cu SARS-CoV-2. Președintele a precizat că, odată cu ridicarea stării de alertă, unele restricții vor fi de asemenea eliminate.

"Epidemia de COVID-19 se află pe o pantă accelerat descendentă la noi în țară, iar valul cinci este aproape de a se încheia.

Este momentul, deci, să luăm noi decizii legate de gestionarea acestei situații, decizii cu un impact major pentru viitor.

Am convocat astăzi o ședință de evaluare cu toți responsabilii din domeniu, în urma căreia am hotărât să nu mai prelungim dincolo de 8 martie starea de alertă instituită în România. Ministerul Sănătății este cel care urmează să gestioneze în continuare evoluția epidemiei, care sperăm că se apropie de final.

Odată cu ridicarea stării de alertă, vor fi eliminate și o serie de măsuri care au fost în vigoare până acum. Măsurile complete vor fi anunțate și explicate pe larg, în perioada imediat următoare, de autoritățile abilitate", a spus Klaus Iohannis.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Situaţia de criză: în ce condiţii ar putea fi chemaţi românii între 18 şi 60 de ani la pregătiri militare