Antena Meniu Search
x

Video Situație dramatică în sistemul de Sănătate. Rămași fără medicamentele vitale, bolnavii au ajuns să meargă sute de km după ele sau să le ia "o zi da, una nu"

Sistemul medical este în colaps - toţi cei pe care au datoria să îi ţină în viaţă au protestat astăzi: bolnavi, directori de spitale şi farmacişti. Şi-au strigat durerea şi frica de moarte în faţa guvernului. Lipsa banilor a provocat o criză generală de medicamente. De la cele curente, până la citostatice de care depinde viaţa a sute de mii de oameni. 

Andreea Petrescu
de Andreea Petrescu

la 15.11.2023, 19:40

Vezi și

Managerii de la trei mari spitale din Bucureşti - Colţea, Foişor şi Spitalul pentru Copii Victor Gomoiu - au trimis astăzi un memoriu Guvernului şi Primăriei Capitalei. Colţea nu mai are citostatice, iar Foişor - proteze. Directorii cer fonduri de urgenţă şi avertizează - criza este profundă, iar pacienţii sunt în pericol.  

  • Bogdan Furtună, managerul Spitalului Colţea: Dacă situația va trena, atunci ne vom vedea în incapacitate de plată pentru materiale sanitare, pentru medicamente și, cel mai important, sunt tratamentele pacienților oncologici...

Criza din sistemul de Sănătate a scos şi farmaciştii în stradă

SOS FARMACIA - a fost Codul Morse prin care farmaciştii au avertizat o ţară întreagă - penuria de medicamente este profundă şi cu puţine şanse de rezolvare. Din vară, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu a mai decontat farmaciilor tratamentele compensate şi gratuite.

Pe acelaşi subiect
  • Iulia Semenescu, farmacist: În momentul de fața plățile sunt la 120 chiar 150 de zile. Ceea ce ne face munca foarte grea, pentru ca neprimind banii de la Casa de Asigurări nu putem plăti furnizorii și nu ne putem aproviziona să mai aducem medicamente pentru pacienții noștri. Sunt și situații în care pacienții sunt supărați că noi avem obligația de a le furniza acele medicamente.
  • Mihaela Paraschiv, farmacist: Mulți colegi de-ai noștri, chiar sâmbătă am aflat de o colegă de facultate, a trebuit să-și vândă farmacia. Suntem puși în situația de a ne vinde profesia, pentru că dacă îți vinzi farmacia, îți vinzi locul de muncă.

La protestul din Piaţa Victoriei şi-au strigat disperarea şi suferinzii de boli autoimune

100 de medicamente, în mare parte citostatice - folosite pentru tatarea cancerului - nu se găsesc de luni de zile în farmacii. 

  • Mariana Drăghici, pacient: Sunt colegi care nu au beneficiat de tratament în ultimele 2 luni. În ultimul timp ne-am ajutat între noi cu pastile. Din raţia noastră de pastile am trimis în ţară la cei care nu au. Să luăm o zi da, una nu. 

Criza de medicamente duce la situaţii disperate. Bolnavii merg sute de kilometri în căutarea tratamentului salvator. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a cerut Guvernului peste 4 miliarde de lei pentru spitale şi farmacii. A primit mai puţin de jumătate din bani. 

Sistemul este scurt-circuitat şi de grevele spontane ale inspectorilor de sănătate publică din toată ţara. Angajaţii de la DSP cer salarii mari, pe măsura responsabilităţilor - autorizarea spitalelor şi controlul infecţiilor.

  • Dr. Aura Copciag, medic DSP Argeș: Este inacceptabil ca un medic primar, funcţionar public care controlează unităţile şi serviciile de sănătate, să aibă salariul net de 4900, egal cu al unei infirmiere.

Angajaţii de la DSP au început protestele când au văzut că Guvernul a mărit salariile celor de la Casele de Asigurări de Sănătate, după ce oamenii au intrat în grevă.  

Şi ministrul Alexandru Rafila a fost ţinta protestelor

  • Andreea Petrescu, reporter Observator: Aproape de finalizarea programului, şi angajaţii din Ministerul Sănătăţii au început un protest spontan. Iniţial, 40-50 de angajaţi s-au adunat pe hol la uşa ministrului, iar mai apoi au coborât aici în stradă, în faţa instituţiei, pentru a cere salarii mai mari. 

Niciun reprezentant al guvernului nu a oferit până acum nicio soluţie pentru crizele multipe din sistemul de sănătate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » Situație dramatică în sistemul de Sănătate. Rămași fără medicamentele vitale, bolnavii au ajuns să meargă sute de km după ele sau să le ia "o zi da, una nu"